Slečna, která se probouzí

5 tipů na snadnější vstávání

I ranní ptáčata se někdy cítí po zazvonění budíku unaveně a dokonce i dezorientovaně. Je pro vás ranní vstávání boj? Špatné ráno může mít negativní vliv na zbytek dne. Pokud se vám bídně vstává dokonce dlouhodobě, trpí tím vaše tělo. Existují různé metody, které mohou se vstáváním pomoci. Vyzkoušejte našich 5 nejlepších tipů.

1. Spánkové cykly a rutina

Nejdříve zjistěte, kolik spánku potřebujete. Naslouchejte svému tělu - někomu stačí 7 hodin, někdo jiný se dostatečně vyspí během pouhých 5 hodin. Jsou i tací, kteří potřebují 9-10 hodin.

Naplánujte si spánek tak, abyste se nemuseli probouzet v průběhu spánkového cyklu. Jeden spánkový cyklus většinou trvá 90 minut. Během něj pak prochází váš spánek několika fázemi, přes lehký spánek, tvrdý spánek až k REM fázi, ve které sníme. Probuzení uprostřed spánkového cyklu bude mít za následek větší únavu a podrážděnost. Na základě vašich spánkových potřeb si pak naplánujte váš spánek. Do šesti či 7,5 hodin spánku se vejde 4 či 5 dokončených spánkových cyklů.

Až zjistíte, kolik spánku potřebujete, můžete začít s denní rutinou. Naše těla mají rutiny v oblibě. Čím monotónnější váš den je, tím lépe. Jít spát každou noc ve stejný čas a zároveň si nastavovat budík na stejný čas každé ráno (i o víkendu) je úplně ideální.

Můžete rutinu ještě doplnit o večerní rituál, kdy hodinu před spaním ztlumíte světla, vypnete veškerou elektroniku, a dáte si třeba teplou koupel nebo přečtete pár stránek z knížky. Toto pozitivně ovlivní i vaše ráno.

2. Probuďte se ráno

Nejlepším způsobem, jak vstát hned po zazvonění budíku je mít nastavenou také ranní rutinu. Zapněte svého vnitřního autopilota spíše než že budete hned do všeho vkládat vědomého úsilí. Například neustálé zaklapávání budíku má za následek pouhý přerušovaný spánek, který vašemu odpočinku moc nepřidá. To, že ráno máte tendenci odkládat budík spíše značí o tom, že byste měli jít dříve spát. Na druhou stranu ale zase nemusíte z postele přímo vyskočit. Nechte ať si tělo pomalu uvědomí, že je čas vstávat. 

Jak bojovat proti zaklapávání budíku? Budík umístěte na druhou stranu ložnice, kvůli jeho vypnutí tak budete muset vstát z postele. Každopádně si najděte svou rutinu, kterou pak nejlépe opakujte každé ráno.

3. Rozhýbejte se

Hned jak vstanete, začněte se hýbat, probudíte tak svůj mozek i tělo. Nejlepší je udělat si třeba pár cviků, jógu, pro aktivnější jedince může být ideální ranní běh. Ranní aktivita má pozitivní vliv na celý zbytek dne, navíc už nemusíte řešit, kdy si během dne zacvičit, protože jste se o to již ráno postarali.

Dalším nápadem je ranní sprcha. Odvážlivci mohou zkusit studenou, ale pro normální smrtelníky stačí klasická, která probudí také.

4. Budiž světlo

Pokud se ráno cítíte grogy, roztáhněte závěsy. Světlo dá vašemu mozku znamení, že se má probudit a ten pak dál vyšle signály vašemu tělu. Pokud venku není světlo, rozsviťte si po vzbuzení lampičku. Existují také budíky, které imitují východ slunce svým světlem.

Přečtěte si více, jak světlo ovlivňuje spánek.

5. Připravte si ideální ráno

Proč začínat ráno otravnými domácími prácemi, když můžete začít něčím příjemným? Ono to špinavené prádlo počká. Vstávat se vám bude o to lépe, když budete vědět, že vás čeká dobrá káva, četba knížky, poslech oblíbené hudby či cokoli jiného, co vás probudí, ale zároveň příjemně naladí na zbytek dne.

Přejeme krásný den!

Zdroje:
https://www.lifehack.org/articles/productivity/how-wake-immediately-the-morning.html
https://www.rd.com/health/wellness/how-to-wake-up-in-morning/
https://www.lifehack.org/articles/productivity/how-wake-immediately-the-morning.html

Objevit více

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Jak rychle usnout

Jak rychle usnout

Vyrušujete se s partnerem při spaní?

Vyrušujete se s partnerem při spaní?

Věděli jste, že spánek zlepšuje paměť?

Věděli jste, že spánek zlepšuje paměť?