Kolik hodin spánku potřebujeme?

Kolik hodin spánku potřebujeme?

Spánek je neoddělitelná součást života a trávíme jím v průměru jednu třetinu života. Kolik spánku ale potřebujeme?

Jaké jsou vaše spánkové potřeby?

Někdo spí moc málo, někdo tak akorát a někdo zase moc. Zakopaný pes je v tom, kolik vy osobně potřebujete, abyste se cítili tak akorát odpočatí. Pokud se probouzíte sami od sebe, ještě než vám zazvoní budík, znamená to, že se vaše tělo vyspalo dostatečně. Pokud v průběhu dne fungujete bez problému, je to další ukazatel, že máte dost spánku. Zda-li jste ale přes den unavení, je to nápověda, že byste měli prozkoumat, jestli se vám dostává správné množství spánku.

Mnozí věří mantře, že je 7-8 hodin spánku pro každého ideál. A i když je to pravda pro většinu dospělých, určitě se najdou výjimky. Někteří přirozeně potřebují spánku více. Dánský specialista na spánek, Søren Berg nazývá takové jedince "dlouhé spáče". Naopak takoví, kteří si postačí s pár hodinami spánku, zase nazývá "krátkými spáči".

Věk a zdraví ovlivňují potřebu spánku

Množství spánku, které potřebujete záleží do velké míry na vašem věku a na vašem zdraví. Děti a teenageři potřebují hodně spánku, protože se jejich těla ve spánku vyvíjejí. Starší lidé a malé děti potřebují spát i přes den, aby byli odpočatí.

Vědci z Nadace pro spánek zkoumali požadavky na spánek v různých stádiích života. V tabulce se můžete podívat, jaké množství spánku doporučují pro jednotlivé věkové kategorie.

  Min. hod.  Max. od.
0-3 měsíce 11 19
4-11 měsíců   10 18
1-2 roky 11 14
3-5 let 8 14
6-13 let 7 12
14-17 let 7 11
18-25 let   6 11
26-64 let 6 10
65+ let 5 9

Jak zdraví ovlivňuje spánek?

Zdraví spánek ovlivňuje též - zejména proto, že se během spánku naše těla zotavují a buňky se regenerují. Pokud jste nemocní nebo trpíte chronickým onemocněním, budete spánku potřebovat více, protože vaše tělo usilovně pracuje na obnově buněk. Léky mohou též vést k větší únavě, tím pádem pak budete potřebovat spánku více.

Ovlivňuje roční období spánek?

Neměli bychom zapomínat na roční období. V zimě máme kratší dny a méně světla, proto mozek vylučuje více spánkového hormonu, melatoninu. Když je venku tma, tělo produkuje více melatoninu a to pro nás znamená větší únavu. Proto spánkoví specialisté nedoporučují sledování televize či další elektronické obrazovky minimálně hodinu před spaním, produkce melatoninu se jinak může snížit a proto se nám pak usíná hůře. Mnozí přes zimu spí o půl hodinu nebo dokonce celou hodinu více než přes zbytek roku.

Můžete spát příliš dlouho?

Většina lidí se probudí sama od sebe, když mají spánku dostatek. Po samovolném vzbuzení byste už dál spát neměli, protože pak můžete být během dne ještě unavenější a i letargičtí. To ale nemusí platit pro dlouhé spáče, kteří i když spí déle, tak unavenější nejsou, protože obecně potřebují spánku větší množství.

Můžete se pokusit dospat náročný týden v práci, u dlouhodobějšího nedostatku spánku vám to ale nepomůže. Pokud několik měsíců spíte nedostatečně, zaděláváte si na zdravotní problémy.

Spát déle než je potřeba se může stát zlozvykem. Je proto důležité, abyste si byli vědomi, kolik hodin spánku opravdu potřebujete a že jsou období, kdy musíte spát více. Pokud máte obavy ohledně vašeho spánku, neváhejte se poradit s vaším doktorem.

Zjistěte svůj index spánku

Zajímá vás kvalita vašeho spánku? Udělejte si test spánku a zjistěte, jak dobře spíte.

Objevit více

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Jak rychle usnout

Jak rychle usnout

Vyrušujete se s partnerem při spaní?

Vyrušujete se s partnerem při spaní?

Věděli jste, že spánek zlepšuje paměť?

Věděli jste, že spánek zlepšuje paměť?