Evropa v noci a spící žena

Největší spáči ze zákazníků JYSKu

My Evropani máme plno věcí společných. Ale je jednou z nich i spánek? Společnost JYSK Nordic se to pokusila zjistit, mezi svými zákazníky v Evropě uskutečnila velký průzkum spánku. 

Jako obstojí váš spánek? Otestujte se v testu spánku a porovnejte si svůj výsledek s ostatními. Nebo si přečtěte další zajímavosti o průzkumu.

Cíl: 8 hodin spánku

Respondenti napříč všemi zeměmi se shodli, že je kvalita spánku důležitá pro kvalitu života a že je osm hodin spánku v noci ideální. V každodenním životě, ale bohužel většina z nich (62 %) přes týden spí v noci pouze 6 až 7 hodin. Ukrajina je šampionem v tomto ohledu, ale i tam spí v noci 8 hodin pouze každý čtvrtý (20 %).

Na druhé straně spektra můžeme najít Švédy, kteří pravděpodobně trpí na světlé letní noci: téměř každý desátý v noci spí pouze 4 a méně hodin. V Řecku je na vině podle všeho tamní vedro, protože každý pátý spí přes noc pouze 5 hodin.

O víkendu se nedostatek spánku snažíme všichni dohnat - hlavně v Norsku, kde každý desátý spí v noci 11-12 hodin.

Rychlé usínání - nebo pravý opak

A když už mluvíme o Norsku, čtyři z 10 respondentů tam mají s usínáním "potíže" nebo dokonce "velké potíže". V posteli tak musí trávit poměrně dost času, když se před usnutím dlouhou dobu ještě převalují ze strany na stranu a k tomu ještě prospí půlku víkendu. V průměru má 25 % všech respondentů s usínáním těžkosti.

Za to u nás v České republice nemá polovina respondentů (52 %) s usínáním problém. Usínáme "snadno" či "velmi snadno". V průměru je to v jiných zemích 45 %.

Napříč Evropou lidé před usínáním používají elektroniku. Skoro čtyři z deseti (39 %) používají elektroniku (smartphone, tablet či TV) každý večer před spaním. Rekord drží Rumunsko, kde je to celá polovina respondentů. Oproti tomu jen 20 % Dánů používá elektroniku před tím, než jde spát.

Person with tablet in bed

Noc v Evropě

Co se stane, když je v celé Evropě tma? Nejsme sami, protože jen necelá třetina spí v noci v posteli sama. V Rumunsku má každý čtvrtý u sebe v posteli každou noc své děti. V průměru je tomu tak u 17 % respondentů.

V noci spí nerušeně 28 % respondentů ze střední, východní a jižní Evropy, zatímco v Dánsku, Švédsku, Norsku, Finsku, Británii a Nizozemsku je to pouze 18 % lidí.

A proč se vůbec budíme? Překvapivě, hlavně pro mladé rodiče, za to nemůžou děti. (A to ani v Rumunsku.) Hlavním důvodem je potřeba jít na záchod. Druhým nejčastějším důvodem je pak pokojová teplota.

Family sleeping in bed

Poloha ve spánku

Fetální pozice je obecně nejpopulárnější. Na druhém místě je spánek na břiše. Musíme ale zmínit rozdíly mezi jednotlivými státy. V Rumunsku, Slovinsku a na Ukrajině je to totiž naopak - více lidí preferuje spánek na břiše než ve fetální pozici.

Different sleeping positions

Nešťastné vstávání

Možná je nedostatek spánku přes týden důvodem, že mají čtyři z deseti respondentů těžkosti s ranním vstáváním. Žádná země není hned po ránu ale tak svěží, jako Ukrajina - pro 46 % je tam vstávání hračka. Průměr v ostatních zemích je pak pouze 29 %. Možná je to tím, že tam více lidí spí v noci celých 8 hodin. V sousedním Polsku je ale situace úplně jiná. Pro 50 % je vstávání opravdu náročné.

Jaká tedy ráno panuje nálada? V Dánsku ráno cestou do práce s velkou pravděpodobností potkáte usměvavé tváře, jelikož jsou Dánové celkově šťastný národ a až třetina z nich se ráno budí s pocitem štěstí. 6,2 % z nich se cítí dokonce velmi šťastně (průměr je pouze 2,2 %). Když pak zamíříme trochu na sever, musíme být opatrní, protože ve Finsku je ráno více než jedna třetina lidí mrzutá nebo dokonce velmi mrzutá. Stejný vzorec platí i ve střední Evropě. Na Ukrajině se více než čtvrtina respondentů budí s pocitem štěstí. V Maďarsku se ale pak každý třetí budí rozmrzelý.

Siesta a ospalost

V Řecku nedají dopustit na svou siestu. Každý čtvrtý Řek si užívá svůj odpolední oddych téměř každý den. V ostatních zemích si siestu dopřává v průměru jen 10 % respondentů. Od Řeků by si například měli vzít příklad Norové, v žádné jiné zemi se lidé necítí tak ospale, jako právě v Norsku. Téměř dvě třetiny respondentů se vždy či obyčejně cítí přes den unaveně, ale jen 10 % si odpoledne zdřímne. Protipólem k ospalým Norům je Slovensko - až 20 % Slováků se přes den cítí ospale jen zřídka či vůbec.

O průzkumu

Průzkum se uskutečnil ve všech zemích skupiny JYSK Nordic (Belgie, Bosna a Herzegovina, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Finsko, Chorvatsko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Švédsko, Ukrajina a Velká Británie). Dotazník byl rozeslán pomocí newsletterů JYSK, sdílen na sociálních médiích a na blogu JYSK. Vyplnilo ho více než 35 000 lidí.

Průzkum proběhl v červenci 2018.

Objevit více

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Jak rychle usnout

Jak rychle usnout

Vyrušujete se s partnerem při spaní?

Vyrušujete se s partnerem při spaní?

Věděli jste, že spánek zlepšuje paměť?

Věděli jste, že spánek zlepšuje paměť?