Karel Žaludek: Chci svou práci dělat dobře

Chci svou práci dělat dobře

Karel Žaludek začal v JYSKu jako brigádník v roce 2014 a v současnosti se nově raduje z pozice District Managera. Proč si vybral právě JYSK, co je pro něj aktuálně největší výzvou a jakou zálibu oprášil díky nové pozici, se dočtete v rozhovoru.

Karle, začneme klasicky: Proč právě JYSK?

Zkušenosti s prodejem a obchodem mám už od dětství. Tehdy jsem pomáhal při podnikání otci, a tak od něj mám mnoho zkušeností. Otec prodával různý sortiment, v průběhu let se zboží měnilo. Poslední byly modely na dálkové ovládání.

Jednou obchodník, navždy obchodník.

Přesně tak! Díky tomu jsem měl jasnou představu; chtěl jsem práci spojenou s obchodem. V JYSKu jsem začal jako brigádník na prodejně v Ostravě a krátce po nástupu jsem podepsal smlouvu na plný úvazek.

Jako prodejní asistent jsem po chvíli dostal na starost úsek nábytku, který v té době nebyl v dobrém stavu. Zároveň tam nebyl nikdo, kdo by měl potřebné zkušenosti a tomuto úseku se věnoval. Já jsem popravdě zkušenosti také neměl, ale bral jsem to jako výzvu. Pomohl mi kolega z jiné prodejny, který mi ukázal základní věci a dal mi rady a tipy. Poměrně rychle jsem si všechno osvojil a začal se poohlížet po další výzvě.

Krok po kroku, respektive výzva za výzvou směrem k cíli (k vedoucí pozici)?

Nejdřív jsem se stal vedoucím skladu a to už byla extrémní výzva.

Nevěděla jsem, že je to tak náročná pozice...

Výzva to byla hlavně kvůli podmínkám v prodejně Ostrava Karolina, kde byl sklad velmi malý. V průběhu let se to ale zlepšilo. Prodejna prošla rekonstrukcí, díky které se zvětšily prostory a přibyl externí sklad, přesněji dva velkokapacitní kontejnery. Neustále se to vyvíjí dopředu a je tu hezky vidět i snaha firmy pomoci a vymyslet řešení v komplikované situaci.

Tam už jsem ale projevil zájem o vyšší pozici. Měl jsem svou vizi a cesta k ní vedla přes SMT program (Store Manager Trainee).

Kdy jsi byl v SMT?

Do programu jsem nastoupil v dubnu 2017. Byli jsme tam dva na pozici vedoucího skladu, jinak samí zástupci vedoucích. Ten druhý byl Milan Zmítko, který je dnes Store Supporter, a další, koho bych ještě zmínil, je Roman Kraváček, který je v současnosti DM. Musím říct, že jsme byli silný ročník.

Kdy jsi dostal vlastní prodejnu?

V podstatě ještě v rámci programu. Na jeho konci jsem nastoupil jako zástupce vedoucího prodejny a zanedlouho jsem přebral vedení prodejny Ostrava Zábřeh.

Jaké byly začátky na nové pozici?

To je velmi dobrá otázka. Nástup byl náročný, protože na prodejně byl v té době personální podstav a zaměstnanci už byli vyčerpaní a ztráceli motivaci.

Takže další výzva?

To byla perfektní výzva. Já jsem z toho měl v podstatě radost, protože většinou, když je někde viditelný problém, je jakákoliv změna hezky vidět. S DM Martinem Kubíkem jsme si nastavili priority – přednostně nábor zaměstnanců a potom postupné zlepšení prodejny. Od Martina jsem se hodně naučil. Když viděl můj zájem, zapojil mě do aktivit mimo rámec mých povinností. V současnosti to vidím jako důležitou část mojí práce – investovat energii a čas do lidí, kteří o to mají zájem.   

Měl jsi už možnost někoho takhle vést?

Jako vedoucí prodejny jsem dočasně vedl i jiné ostravské prodejny a pracoval s kolegy tak, aby byli připraveni na převzetí vedoucích pozic. Je příjemné předávat někomu zkušenosti, dělá to radost. A já se zároveň také rád učím od zkušenějších, než jsem já, ať už jde o nadřízené, nebo o kolegy vedle mě.

Z toho co vím a slyším, ty se rád učíš a posouváš. Po třech letech jako Store Manager jsi nastoupil do DMT (District Manager Trainee) programu. Jak se vedoucí prodejny dostane do DMT?

Jsou dvě cesty. Kandidáta může navrhnout přímo oblastní vedoucí, protože i z této pozice je potřeba vytvářet zaměstnancům příležitosti a rozvíjet jejich možnosti. Z mého pohledu by to ale měla být inciativa samotného SM. Protože je to v jeho zájmu – když chce, tak se ozve.

Takže se nemusím ptát, jak to bylo ve tvém případě…

Já jsem se samozřejmě ozval 😊. Je to naprosto jednoduché. Jednou ročně máme PDP (Personal development plan – Osobní hodnocení a rozvoj), což je skvělá příležitost. Když se něco stydím říct v průběhu roku, nechám si to na PDP k dotazům na ambice.

Co všechno musí zaměstnance splnit, když chce nastoupit do DMT programu?

Vzhledem k tomu, že máme nástroje na rozpoznávání potenciálu, měl by splnit daná kritéria. Kromě kritérií pro SM, kterými jsou odolnost, iniciativa a vedení lidí, musí mít DM i schopnost reakce na zpětnou vazbu a schopnost sebereflexe. Musí poznat svoje silné a slabé stránky a na těch slabých pracovat, aby je eliminoval.

DMT program: Školení o strategii společnosti

 

Ještě v rámci DMT programu jsi dostal příležitost nastoupit do pozice DM a převzít svůj distrikt. Co je pro tebe v nové pozici největší výzvou?

Na to je jednoduchá odpověď. Je to aktuální personální situace – chybí nám zaměstnanci. Tohle je teď moje priorita a náboru podléhá všechno. Personální podstav se totiž odráží na všem – na motivaci, náladě v týmu, výsledcích…

To je aktuálně nejvyšší priorita a výzva. Jaký je tvůj cíl z dlouhodobého hlediska?

Nejdůležitější je samozřejmě docílit toho, abych měl spokojené prodejny, a to se stane ve chvíli, kdy nabereme zaměstnance do plného stavu. Úlohu v tom tedy sehrává i aktuální výzva. Potom mám ještě takový svůj osobní cíl a ten je stejný jako na ostatních pozicích – dělat svoji práci co nejlépe.

Nová pozice s sebou určitě přinesla i změny v každodenním životě.

Ano, já jsem z Havířova, kde stále bydlím a trávím tam víkendy a čas se svou přítelkyní, ale přes týden jsem ubytován v Táboře. Nepředpokládal jsem, že dostanu distrikt v rámci svého bydliště, takže jsem se chopil této příležitosti a jsem za to rád. V rámci ubytování v Táboře mám k dispozici fitko, takže jsem se po čase vrátil ke cvičení a je to fajn.

A ukončíme to také klasicky – co tě na této práci baví, co oceňuješ a co tě těší?

Baví mě komunikace s kolegy a těší mě, když jsou zaměstnanci spokojení. To je jednak výsledkem vzájemné spolupráce a shody, jednak signálem, že všechno funguje. Já mám pak dobrý pocit. V rámci nové pozice to za tak krátkou dobu nedokážu zhodnotit, ale mám radost i z každého dobrého dne.

Děkuji za rozhovor!