obývací pokoj s křeslem, pohovkou a konferenčním stolkem

Na co dbát při koupi nového křesla

Pokud sháníte nové křeslo, k dispozici máte bohatý výběr možností, což ale může váš nákup poměrně ztížit. Tím nejdůležitějším, na co byste se měli soustředit, jsou vaše potřeby, kam křeslo umístíte a jak moc ho budete využívat. Když si ujasníte těchto pár věcí, koupě bude jednodušší.

Na co myslet před koupí nového křesla

Před nákupem si dobře promyslete, proč si křeslo pořizujete a k čemu přesně bude sloužit. Toužíte po multifunkčním křeslu? Líbí se vám více látkové, či kožené? Jak praktické musí být? Nezapomeňte zvážit následující body:

  • výška zádového opěradla
  • mělo by mít opěrátko na ruce?
  • praktické otázky: materiál a barva
  • pohodlí a kvalita


Vysoké či nízké křeslo?

Křeslo s vysokým opěradlem je tou správnou volbou, pokud rádi sedíte ve zpřímené poloze nebo jednoduše chcete křeslo, které vás takzvaně obklopí ze všech stran. Vysoké opěradlo je také ideální, pokud v křesle rádi čtete nebo v něm chcete pracovat na svém počítači. Hodí se rovněž pro kojící matky. Navíc vám poděkují vaše záda, která se díky vysoké opoře nebudou hroutit či hrbit.

Velké či malé křeslo?

K dispozici je celá škála křesel. Křeslo menších rozměrů je většinou jednoduché a tím pádem lehčí. Nezabere vám tolik místa, jako třeba velké těžké, ale zato multifunkční křeslo.
Výběr velikosti tedy nezáleží jen na použití křesla, ale také na množství prostoru, které máte k dispozici. Potřebujete, aby vaše křeslo ladilo k jinému kusu nábytku? Nebo ho postavíte samostatně do rohu místnosti? Křeslo s opěrkami na ruce bude pohodlnější, ale zabere více místa, protože bude pravděpodobně širší.

křeslo u krbu

Vyberte křeslo, které se hodí do zbytku vašeho obývacího pokoje

Je důležité zvolit křeslo, které se vzhledem bude hodit k vašemu nábytku. Pokud jsou například nohy křesla dřevěné, měly by se hodit k ostatnímu dřevěnému nábytku, který doma máte. Mezi takový nábytek může patřit konferenční stolek, knihovna či komoda.

Co potřebujete vědět o kožených a koženkových křeslech

Kožená křesla jsou praktická, protože jsou jednoduchá na údržbu. Ve většině případů mají také dlouhou životnost a stárnou elegantně.

Nepravá kůže je odolná proti opotřebení, ale nevydrží to, co kůže pravá. K čištění by se nadto neměly používat jakékoli chemikálie, impregnace či čisticí prostředky, pouze mokrý hadr.

masážní křeslo

Je látkové křeslo dobrou volbou?

Mnoho moderních křesel je vyrobeno z látky. To přináší možnost velice pohodlného a měkkého křesla, které navíc můžete pořídit v zajímavě barvě. Látkové křeslo se dá ošetřit, aby odolávalo skvrnám. Například při kontaktu s tekutinou, tekutina volně steče po okraji křesla a látku zanechá beze skvrny.

Při výběru barvy nejspíš budete mít pocit, že čím tmavší, tím praktičtější křeslo bude. To ale nemusí být pokaždé pravda. Slunce může tmavé barvy vyšisovat v případě, kdy křeslo postavíte na slunečném místě. Barvy jako šedivá tedy budou patřit mezi ideální, jelikož taková barva vydrží déle a je navíc schopna maskovat prach a skvrny.

Zcela bílé křeslo bude vždy vyžadovat opatrnost a extra péči. Jestliže se vám ale bílá opravdu líbí, můžete zvolit křeslo se snímatelným a pratelným potahem.

křeslo

Objevit více

Přineste jaro do svého domova s novou kolekcí Nordic Mood

Přineste jaro do svého domova s novou kolekcí Nordic Mood

Vánoční skřítci přichází

Vánoční skřítci přichází

Oblíbené lampy naší nákupčí

Oblíbené lampy naší nákupčí

Vyberte si správnou komodu

Vyberte si správnou komodu