Sušení prádla a poskládané prádlo

Sušení vypraného prádla v zimě

Zkušené ženy, maminky i babičky velmi dobře znají tipy a triky, jak si poradit se sušením prádla v zimě. Pokud má člověk ale vlastní domácnost krátce, zjišťuje věci postupně, často metodou pokus omyl. Pokud mezi tyto „začátečníky" patříte a už pár týdnů se snažíte najít ve svém bytě ideální místo na sušení prádla, pomůžeme vám udělat si ve věcech jasno.

Nesušte prádlo v obývacím pokoji ani v ložnici

Mnozí nemají balkón ani terasu a musí sušit prádlo uvnitř. Zatuchlé prádlo, které se ne a ne vysušit navíc není to nejhorší, co vás může potkat. Vlhkost a aviváž, které se postupně odpařují do vzduchu, mohou být příčinou alergických reakcí a plísní. Proto nedoporučujeme prádlo sušit v ložnici ani v obývacím pokoji, kde logicky trávíte nejvíce času.

Na sušení raději vyberte místnost, kterou můžete snadno vyvětrat a trávíte v ní nejméně času. Může to být kuchyň, chodba, pracovna, jídelna či koupelna. Ideálním řešením je sušák na stěnu, který můžete umístit do koupelny. Nezabírá místo a jednoduše ho složíte.
 

Jedno extra ždímání

Prádlo zbavíte nadbytečné vody a vlhkosti extra ždímáním. Věci jako je povlečení, ručníky či džíny, jsou vyrobené z materiálů, které lehce snesou pár otáček navíc. Pozor si dávejte na oblečení z jemnějších materiálů a nezapomeňte se vždy řídit pokyny na výrobku.

Tip: věci, které perete na jemný program, mají tendenci vstřebat více vody. Při vyndávání z pračky z nich jedním rychlým švihem, jako při prášení koberců, vytřeste nadbytečnou vodu. Je to takový obyčejný domácí recept, ale zaručeně funguje.
 

Ideální místo na sušák

Dobře umístěný sušák vám ušetří kopu starostí, nebudete o něj zakopávat a prádlo se bude i v zimě sušit jedna radost. Ideální místo je takové, které je dostatečně vyhřáté a větrané. Sušák postavený u okna je tedy jedním z ideálních řešení, na prádlo může svítit sluníčko a zároveň bude mít přísun čerstvého vzduchu. Při samotném věšení prádla na sušák, se snažte mezi jednotlivými kusy nechávat větší rozestupy.
 

Větrání a čerstvý vzduch jsou důležité i v zimě

Větrání a čerstvý vzduch jsou v zimě stejně důležité, jako v létě. Čerstvý vzduch zabrání nechtěnému usazování vlhkosti a samozřejmě celkově váš domov provětrá a místnosti budou svěžejší a zdravější. Víme, že tato informace asi nepotěší všechny zimomřivé, kterým je věčně zima, ale věřte, že to stojí za to. A pokud zrovna navíc sušíte prádlo, měli byste větrat ještě víc, protože se chcete zbavit nadbytečné vlhkosti ve vzduchu. Věděli jste, že může prádlo po vyprání a slabém odstředění obsahovat 2 až 3 litry vody? Ve vzduchu navíc bude i vypařený prací prostředek.


Máte ověřený tip, který vám pomáhá sušit prádlo v zimě? Podělte se s námi v komentářích a pomozte tak ostatním.

Zdroje:
http://home.bt.com/lifestyle/house-home/home-hacks/7-tips-for-drying-clothes-indoors-11364164594857
https://www.thebalance.com/how-to-line-dry-clothes-indoors-1387951
 

Objevit více

V záři reflektorů: Ručníky

V záři reflektorů: Ručníky

Wellness ve vaší koupelně

Wellness ve vaší koupelně

Jak si zařídit garsonku

Jak si zařídit garsonku

Vneste do své koupelny letní atmosféru

Vneste do své koupelny letní atmosféru