Postel a spící žena

9 tipů, jak si vybrat správnou postel

V posteli trávíme mnoho času a právě proto je postel a matrace tak důležitým faktorem kvalitního spánku. Postel by měla sloužit vašim potřebám. Špatná kvalita spánku ovlivňuje nejen noc, ale také dny, kdy se cítíme unavení a bez energie.

Před tím, než se pustíte do koupě nové postele a matrace, měli byste zvážit několik věcí. Přečtěte si 9 tipů na výběr postele, na které se vám bude spát lépe.

  1. V jaké poloze jste zvyklí spát? Nehledejte jen postel, která se vám hodí do interiéru. Zamyslete se nad tím, v jaké poloze obvykle spíte. Ta je při výběru tvrdosti matrace důležitá.
     
  2. Který druh postele? Polohovací postel, válenda a boxspring (kontinentální) postel jsou nejběžnější druhy postelí a to, která je vhodná právě pro vás, záleží na vkusu a potřebě. Pokud si v posteli rádi čtete a nebo sledujete seriály, polohovací postel by mohla být ta pravá. Vysoké boxspring postele jsou ideální pro ty, kterým se hůře vstává z postele. Přečtěte si podrobnějšího průvodce postelemi.
     
  3. Tvrdost matrace. Spací návyky a váha jsou důležitými faktory při výběru měkké, středně tvrdé nebo tvrdé matrace. Pokud například rádi spíte na břiše, je pro vás vhodnější tvrdá matrace. Nezapomeňte však, že váš partner může preferovat jinou tvrdost matrace. Udělejte si test spánku.
     
  4. Pro koho je postel určená? Kolik máte roků, žijete sami nebo s partnerem, máte děti? Tyto otázky byste určitě měli při výběru zohlednit. V případě, že jste například senior, doporučuje se vyšší postel, z které se lépe vstává a také se na ní lépe ulehá. 
     
  5. Správná velikost. Rozměr postele je individuální záležitost. Pokud máte partnera, doporučujeme nechat kousek místa z obou stran postele. Boxspring postel je relativně vysoká, takže do ložnice v podkroví se zkoseným stropem není příliš vhodná. Zvážit byste měli i, jestli v posteli budou také děti či domácí mazlíčci.
     
  6. Vrchní matrace. Vrchní matrace je v kontaktu s tělem celou noc. Vybírejte vrchní matraci, která chrání matraci, je pratelná a hodí se na váš typ postele. Přečtěte si více o výhodách vrchních matrací.
     
  7. Jaký materiál? Nejznámější materiály, z kterých jsou vrchní matrace vyrobené, jsou latex a paměťová pěna. Oba mají rozdílné funkce a záleží pouze na vaší potřebě. Paměťová pěna se přizpůsobuje křivkám těla a pomáhá předcházet bolestem kloubů. Pokud ale preferujete prodyšnou vrchní matraci, zvolit byste měli matraci z latexu, který pomáhá odvádět vlhkost od těla.
     
  8. Astma a alergie. Pokud trpíte sennou rýmou, astmatem či ekzémem, zvažte antialergickou matraci a vrchní matraci. Pokud se vámn nedaří najít správnou antialergickou matraci, sáhněte alespoň pro matraci s pratelným potahem.
     
  9. Rozpočet a životnost. Při koupi nové postele byste se měli rozhodnout, jak dlouho chcete postel využívat a jaký je váš rozpočet. Vrchní matrace výrazně prodlužuje životnost matrace a vyměnit jí je levnější a snadnější, než vyměnit kompletně celou postel.
     

Potřebujete více rad, jak na lepší spánek? Přečtěte si průvodce postelemi, který obsahuje informace o různých druzích matrací. Najdete tam také video, ve kterém je vysvětlené, jak důležitá je matrace pro vaše záda.

Objevit více

Průvodce postelemi

Průvodce postelemi

Jak vybrat vrchní matraci a chránič matrace? Kompletní průvodce

Jak vybrat vrchní matraci a chránič matrace? Kompletní průvodce

Jaká matrace vám nejlépe vyhoví? Kompletní průvodce

Jaká matrace vám nejlépe vyhoví? Kompletní průvodce

Se závěsy se snadno vypořádáte s hlukem, horkem i zimou

Se závěsy se snadno vypořádáte s hlukem, horkem i zimou