Jak zařídit dlouhý a úzký obývací pokoj

Jak zařídit dlouhý a úzký obývací pokoj

Mnozí z nás mají doma úzké a dlouhé pokoje, které je problém zařídit. Pokud hledáte inspiraci, jak takovou místnost zařídit, přečtěte si tento článek. Dozvíte se pár tipů, jak uložit nábytek rozmístit a čemu se vyvarovat.
 

Funkční zóny

Ne každý kus nábytku bude v úzké místnosti správně plnit svou funkci. Před samotným zařizováním si rozestavění nábytku rozdělte do menších skupin, abyste se vyhli tomu, že budete mít všechen nábytek seskupený na jednom místě. Pokoj si například rozdělte takto: TV stěna, oddychová část, jídelní kout. Každá zóna bude plnit svou funkci a vy tak rovnoměrně využijete prostor.

úzký obývací pokoj
 

Přidejte prostor

Klasická chyba při zařizování úzkých místností, je naskládání nábytku od podlahy po strop na obou stěnách, za účelem získání více prostoru. Přesně tak ale ještě více místnost prodoužíte a obě stěny budou vytvářet dojem, že se k sobě přibližují. Ve finále tak vytvoříte dlouhý tmavý tunel.

Doporučujeme umístit alespoň některý kus nábytku šikmo či příčně přes místnost, aby jste opticky prostor zvětšili a zbavili se nekonečného podlouhlého tvaru. Posloužit může například rozkládací rohová pohovka, kterou vidíte na obrázku výše. Hodit se také bude kruhový konferenční stolek či čalouněné taburetky. Pokud máte méně místa, je příjemnější a snadnější chodit okolo nábytku se zaoblenými hranami.

Pokud se rozhodnete pro masivnější televizní stěnu, snažte se volný prostor nad pohovkou zařídit minimalisticky. Použít můžete například jeden větší obraz, zrcadlo či pár jednoduchých rámů. Naopak, pokud máte v plánu prostor nad pohovkou zvýraznit tapetou či větší foto stěnou, postavte proti pohovce jen nižší TV stolek.


nábytek se zaoblenými hranami

Nízký TV stolek
 

Světlé barvy a přirozené světlo

Úzké místnosti působí stísněně a tmavě. Řešením je světlý nábytek a světlé doplňky. Nezapomeňte nechat co nejvíce vyniknout přirozené světlo. Vyhněte se těžkým a nařaseným závěsům. Jako ochranu před prudkým světlem či zrakem souseda raději použijte zatemňovací rolety. Přirozené světlo opticky místnost zvětší, stejně jako zrcadla a doplňky, které světlo odrážejí.

Velký světlý koberec místnost také rozzáří. Položte ho pod pohovku a konferenční stolek. Rozdělíte tím tak místnost do zón, o kterých jsme hovořili na začátku. Takto ani nábytek, který stojí ve středu místnosti, nebude vypadat, že jste ho tam umístili náhodně.

Co se týká doplňků, střídmost a minimalismus se vám určitě dobře osvědčí.

Objevit více

Přineste jaro do svého domova s novou kolekcí Nordic Mood

Přineste jaro do svého domova s novou kolekcí Nordic Mood

Vánoční skřítci přichází

Vánoční skřítci přichází

Oblíbené lampy naší nákupčí

Oblíbené lampy naší nákupčí

Vyberte si správnou komodu

Vyberte si správnou komodu