Kvalitní peří

Průvodce nosností přikrývek

Nosnost náplně přikrývky je ukazatelem tepelno-izolačních schopností - neboli toho, jak vás přikrývka udrží v teple. Čím větší nosnost náplně, tím lepší tepelná izolace.

Péřové náplně mají přirozeně rozdílné stupně izolace. Nejlepším druhem peří je kajčí peří a následně pižmové a husí peří. Kachní peří má v porovnání nejnižší schopnost tepelné izolace.

Jakou náplň zvolit?

Při nákupu nové přikrývky je důležité položit si otázku, jak teplá by měla být, zejména v zimních měsících. Proto je důležité věnovat pozornost poměru péřové náplně. Poměr peří se pohybuje od stupně 100 do stupně 1100, přičemž 1100 znamená nejteplejší a nejvíce izolující.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že teplá přikrývka musí být těžká a objemná. Není to vždy pravda. Záleží totiž na druhu peří. Kachní peří je například těžší, ale má menší izolační schopnost než husí a pižmové peří. Husí a pižmové peří je lehčí, ale naopak se vyznačuje skvělými tepelno-izolačními schopnostmi. To znamená, že pro zajištění stejné izolační schopnosti u přikrývky z husího či pižmové peří se musí použít více kachního, aby byla schopnost izolace stejná. Ve finále je tedy přikrývka z kachního peří těžší než přikrývka z husího peří.

Pro příklad: přikrývka s hodnotou nosnosti 550 s náplní z husího peří bude lehčí než přikrývka se stejnou hodnotou nosnosti (550), která bude z kachního peří.

Na výběr máte 3 typy přikrývek:

Letní přikrývka: Léto je známé pro své vysoké teploty. Proto letní přikrývka nemusí mít stejnou nosnost a schopnost izolace jako zimní přikrývka. Zvolte přikrývku s méně gramy či menší nosností a vyspěte se do růžova i během letních měsíců.

Zimní přikrývka: V zimě je naopak příjemné přikrýt se do krásně teplé přikrývky. Ideální je třeba přikrývka z husího prachového peří s hodnotou nosnosti 725.

Celoroční přikrývka: Pokud nechcete pořizovat dvě různé přikrývky, pořiďte si jednu celoroční, se kterou si vystačíte přes letní i zimní měsíce. Je dobré zkombinovat se stejnou teplotou v ložnici.

Přečtěte si více o tom, jak pečovat o přikrývky.

Potíte se v noci nebo mrznete?

Potíte se v noci hodně nebo je vám spíše zima? Výběr přikrývky se správnou nosností vám může pomoci. Pokud je vám velké teplo, vlastníte pravděpodobně přikrývku s příliš vysokou nosností. Pokud je vám ale na druhou stranu zima, nosnost vaší přikrývky je moc nízká.

Sdílení postele s partnerem také může přispět k pocení. Měli byste zvolit raději přikrývku s nižší nosností, protože vás osoba vedle vás zahřeje svým tělesným teplem.

Nezapomínejte na teplotu v místnosti, kde spíte. Optimální teplota v ložnici je pro většinu lidí mezi 18-22 stupni Celsia.

Objevit více

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Jak zvolit správnou velikost povlečení?

Jak zvolit správnou velikost povlečení?

Péče a údržba přikrývek a polštářů

Péče a údržba přikrývek a polštářů

Průvodce přikrývkami

Průvodce přikrývkami