Pár ve spánku

Vyrušujete se s partnerem při spaní?

Většina lidí, kteří mají dlouhodobého partnera, bude souhlasit, že se už někdy kvůli partnerovi nevyspali. Výhody společného spánku, jako je intimita nebo zvýšená odolnost vůči stresu, ale převažují a většinou svědčí o tom, že partneři našli společné řešení a přizpůsobili se jeden druhému.

Jak na zdravý partnerský spánek

Pokud mají partneři různé návyky a potřeby, může se stát, že se navzájem při spánku ruší. Proto je dobré, aby se dohodli a našli způsob, jak si poradit s rozdílnými spánkovými návyky a preferencemi. Na začátek si můžete prodiskutovat tyto tři faktory:

  • Teplota v ložnici
  • Tvrdost matrace
  • Množství světla v ložnici

Vždy se můžete dohodnout na kompromisu, ale jsou i lepší řešení. Pokud se nemůžete shodnout na teplotě v místnosti, řešením mohou být různě teplé přikrývky – jednoduše si pořiďte jednu tenčí a jednu teplejší přikrývku. Pokud by byla kamenem úrazu tvrdost matrace, vyměňte velkou matraci za dvě menší, které přikryjete jednou vrchní matrací. Tak neztratíte výhody velké matrace a zároveň budete mít matraci podle vlastních představ.
Tip: před nákupem si zkontrolujte výšku jednotlivých matrací.

Pár usíná v posteli

Pokud vám vadí světlo nebo naopak jeho nedostatek, ujistěte se, že máte každý vlastní noční lampičku. Může se také stát, že máte rádi, když vás ráno probudí sluneční paprsky, ale vaše polovička třeba nemůže světlo v ložnici ani vystát. V takovém případě nemusíte zatemňovací roletu spouštět až úplně dolů. Nebo vyměňte staré rolety za praktické rolety den a noc, při kterých si můžete propustnost světla nastavit přesně podle potřeby.

Všímejte si jeden druhého

Každý máme spánkového návyky a někdy si ani neuvědomujeme, že bychom mohli svého partnera rušit. To platí samozřejmě i opačně. Váš partner si možná vůbec neuvědomuje, že vám nekonečné posouvání budíku nedovolí spát. Na těchto třech bodech byste se měli dohodnout:

  • Sledování televize před spaním
  • Usínání v různých časech
  • Opakované posouvání budíku

Někdo si před spaním čte, jiný zase rád sleduje televizi. Každý jsme nějaký a je proto dobré vědět, čemu váš partner dává přednost. Dohodněte se, jestli budete před spaním sledovat televizi, nebo ji přesunete do obývacího pokoje

Manželé častokrát vstávají a chodí spát v různou dobu. Nejideálnější je chodit spát ve stejný čas, ale pokud to není možné, měl by být ten, který chodí spát později, opravdu ohleduplný. A naopak ten, který vstává dříve, by například neměl posouvat budík či dělat přílišný nepořádek.

Žena s notebookem v posteli

Další důvody neklidného spánku

Pokud svému milovanému uštědříte ze spánku neúmyslnou ránu do těla, pravděpodobně se pousměje a odpustí vám. Kdo ví, jestli však bude stejně shovívavý, jestli do něj budete možná s láskou, ale za to úmyslně šťouchat, aby nezabíral celou postel. Poloha při spánku je ale podvědomá záležitost, která se ovlivňuje těžko.

Posledním, ale velice častým důvodem je chrápání jednoho z partnerů. Je možné, že jste si již na chrápání zvykli, ale existuje pár způsobů, jak se ho zbavit. Obecné pravidlo říká, že byste neměli spát na zádech a také se před spaním vyhýbat alkoholu, pokud máte tendenci chrápat.

Prošli jste si doma něčím podobným? Budeme rádi, když se s námi v komentářích podělíte.

Objevit více

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Jak rychle usnout

Jak rychle usnout

Věděli jste, že spánek zlepšuje paměť?

Věděli jste, že spánek zlepšuje paměť?

Spěte dobře aneb jak se vyspat jako mimino

Spěte dobře aneb jak se vyspat jako mimino