Spící pár a povlečení

Zdravý spánek: 3 nejčastější mýty

Rána bývají těžká a to zejména v případě, kdy jste se nevyspali dobře. Jak přežít celý dlouhý den, jak plnit všechny ty pracovní povinnosti, když jediné na co myslíte, je spánek? „Až přijdu domů, okamžitě skočím do postele,“ říkáte si často. Přestaňte věřit mýtům a vyspěte se dorůžova.
 

MÝTUS č. 1: Spánek mohu dohnat později

Nač spát nyní, když se můžu vyspat jindy a vše dohnat? Takto to bohužel nefunguje. Spánek se nedá dohnat. Nedostatek spánku se postupem času začne projevovat na vašem zdraví. Organizmus dospělého jedince vyžaduje 7 až 9 hodin spánku denně. K tomu je navíc potřeba dbát na pravidelnost. Ulehejte vždy ve stejnou dobu a ve stejnou dobu každý den vstávejte.
 

MÝTUS č. 2: Chrápání je neškodné

Většina lidí chrápe během nachlazení nebo v případě nevhodné polohy při spaní. Chrápání je nepříjemný fenomén rušící lidi, kteří s vámi spí v jedné místnosti, případně i ty, kteří se nacházejí v sousedních místnostech. Nicméně je třeba brát v úvahu to, že chrápání může být příznakem vážné nemoci. Chrápání totiž může být doprovázeno syndromem zástavy dechu ve spánku.
 

MÝTUS č. 3: Není nad postel zakrytou přehozem

Může se to zdát trochu barbarské, ale okamžité zastlání postele je chybou. Roztoči milují teplo a vlhko. Přikryjete-li celou postel přehozem, nebo přikrývky a polštáře uklidíte do peřiňáku, jste zbytečně pořádní. Nechte naopak lůžko pořádně vyvětrat a vystydnout. Roztočům tak neposkytnete tolik potřebnou vlhkost a oni uhynou.

Dostatek kvalitního spánku napomáhá chránit duševní zdraví, fyzické zdraví a kvalitu života. Ne nadarmo se říká, že spánek je nejlepší lék. 

Objevit více

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Jak rychle usnout

Jak rychle usnout

Vyrušujete se s partnerem při spaní?

Vyrušujete se s partnerem při spaní?

Věděli jste, že spánek zlepšuje paměť?

Věděli jste, že spánek zlepšuje paměť?