Jak se zbavit roztočů

Jak se zbavit roztočů

Roztoči, okem neviditelní živočichové živící se odumřelými buňkami lidské či zvířecí kůže a vlasů, se rádi prohánějí po pohovkách, v kobercích, ale nejvíce si libují v naší posteli. Jejich enzymy vdechujeme ve spánku, což může vyvolat alergickou reakci. Ta se projevuje ucpaným nosem či rýmou, svěděním očí a nosu, kašlem nebo vyrážkou. Všechny tyto projevy zhoršují kvalitu spánku, a proto přinášíme užitečné tipy, jak výskyt roztočů ve vaší ložnici co nejvíce omezit.

Roztoči nesnáší suchý a studený vzduch. Každý den proto větrejte, ideálně udělejte průvan na 5-10 minut třikrát denně, například po vaření či koupání. Máte-li možnost, věšte také vyprané prádlo venku, nikoliv doma, abyste vlhkost vzduchu nezvyšovali.

Nejvíce roztočům svědčí teplota 25°C. V ložnici byste proto měli udržovat teplotu pod 20°C.

Každý týden vysávejte pod postelemi a skladujte pod nimi co nejméně věcí.

Postelové rošty zajišťují odvod vlhkosti z matrace, nikdy proto dlouhodobě nepokládejte matraci přímo na podlahu. Prach se také často drží na záclonách a závěsech, ty jsou pro roztoče ideální schovávačkou.

Převlékejte postele minimálně jednou za čtrnáct dní a povlečení perte nejméně na 60°C. Pokaždé přitom také vyluxujte matraci, kde se drží prach a přežívají v ní proto tisíce roztočů. V matracích starších než 4 roky se již může nashromáždit tak velké množství roztočů, že to může alergikům způsobit problémy.

Přikrývky a polštáře perte čtyřikrát ročně na 60°C, a občas je nechte vyvětrat či je protřepejte na čerstvém vzduchu.

Chcete-li tedy zmírnit alergické potíže svých dětí nebo se zbavit nepříjemné rýmy a vyrážky, zkuste naše tipy a zjistěte, zdali právě roztoči nejsou příčinou vašich problémů. Pomocí správné péče o matrace, přikrývky a polštáře dokážete s obtížemi rychle zatočit. Odměnou vám bude lepší kvalita spánku, která se promítá do všech oblastí našeho života.

V JYSKu máme širokou nabídku antialergenních přikrývek a polštářů s náplní z umělého vlákna. Pro alergiky na roztoče jsou ale stejně tak vhodné péřové přikrývky a polštáře – důležité je, aby je bylo možné prát na 60°C, protože při této teplotě dochází k odstranění roztočů. Další užitečné informace o alergiích a přikrývkách naleznete zde.

Objevit více

Jak vybrat přikrývku pro alergika

Jak vybrat přikrývku pro alergika