Jak správně sedět za stolem

Jak správně sedět za stolem

Sedět celý den za stolem v nesprávné poloze, kterou měníte pouze, když si jdete pro šálek kávy, na oběd či na toaletu, se může negativně odrazit na vašem zdraví.
Nesprávné návyky při sezení, se mohou projevit bolestmi krku a páteře, které možná zažíváte již teď. Máme pro vás ale pár tipů, jak těmto bolestem předejít.

6 tipů, jak správně sedět

Najít správnou polohu může být náročné, a to z několika důvodů. Ve skutečnosti neexistuje jen jedna jediná správná poloha. Klíčová je různorodost. Důležité je, abyste se drželi pár základních preventivních opatření, které vám ke správnému sezení napomohou:

  1. Vaše chodidla by se měla dotýkat podlahy.
  2. Mezi předním okrajem židle a zadní stranou kolene by měla být mezera velikosti sevřené pěsti.
  3. Nohy a ruce by měly být v 90° úhlu.
  4. Váš stůl by měl být o dva až tři centimetry výše než váš loket, když sedíte bokem ke stolu a ruku držíte v 90° úhlu. Při měření mějte uvolněná ramena.
  5. Pokud nesedíte pod 90° úhlem, vyvarujte se používání opěrek na ruce. Nadměrné opírání by mohlo vést k hrbení páteře.
  6. Jednou za čas polohu změňte. Neuškodí, když se trošku projdete anebo protáhnete.

Kancelářské židle

Kancelářská židle, která vám pomůže správně sedět

Správná poloha záleží na výběru kancelářské židle, ta by měla splňovat několik požadavků. Měla by například mít alespoň 5 koleček, aby bylo zajištěno, že sedíte pohodlně a můžete se i volně pohybovat po podlaze. Ke snadnějšímu pohybu a k prevenci škrábanců také přispěje nákup podložky pod židli.

Pro správné sezení je také důležité nastavit výšku a hloubku sedadla. Opěradlo si přizpůsobte výšce a tvaru páteře. Celková výška opěradla by neměla přesáhnout výšku lopatek. Opěra beder by měla být ve výši opasku, pak zůstanou vaše záda rovná. Hlavně se nikdy nehrbte.

Změňte jednou za čas polohu

Správná poloha vsedě je klíčová, ale sama o sobě nestačí. Polohu za stolem jednou za čas změňte a udržujte své tělo aktivní. Vyhnete se tak bolesti krku a páteře způsobené dlouhodobým sezením. Čím delší dobu sedíte, tím větší tendence je, že nebudete sedět správně.
Zkuste se například postavit vždy, když telefonujete. Kdykoli něco probíráte s kolegy, probírejte to vestoje nebo se v průběhu dne několikrát protáhněte. Pokud máte stůl, který se dá výškově upravit, pracujte vestoje. Sezení a stání střídejte pravidelně, až to pro vás bude rutina.

Správná poloha vsedě

Další tipy jak sedět pohodlně

Pokud bolest a nepohodlí při sezení přetrvávají i přes různorodost vašich poloh, může být důvodem nesprávná výška vašeho monitoru. Zpravidla by monitor neměl být ve výšce vašich očí, ale trochu níže. Rozhodně ne výše. Měl by také být ve vzdálenosti délky vaší ruky, tedy cca 70 cm. Pokud máte velký monitor, může být i v trochu větší vzdálenosti.


Máte nějaké zlozvyky, když přijde na sezení za stolem? Podělte se s námi v komentářích.

Objevit více

Posuňte hraní na další level s herní židlí s LED osvětlením

Posuňte hraní na další level s herní židlí s LED osvětlením

Jak si zařídit garsonku

Jak si zařídit garsonku

Mini proměna domácí kanceláře za málo peněz

Mini proměna domácí kanceláře za málo peněz

Podzimní úklid pracovny a chodby

Podzimní úklid pracovny a chodby