Jak udržet ručníky čisté a měkké

Jak udržet ručníky čisté a měkké

Znáte ten úžasný pocit, když si dáváte příjemnou horkou sprchu nebo pořádnou koupel? A možná jste se zrovna rozmazlili a dali si pořádně dlouhou koupel. Jenže pocit čistoty a svěžesti může být rychle pryč, pokud po sprše sáhnete po zatuchlém a zapáchajícím ručníku či po ručníku podobajícímu se smirkovému papíru.

Zapáchající ručníky, které jsou mokré, tlusté a teplé snadno přitahují bakterie. Je zde ale několik věcí, které můžete udělat, aby vaše ručníky zůstaly hygienické a měkoučké, a aniž byste z nich onemocněli.

Jak často prát ručníky?

Ručníky nemusíte prát po každém použití, abyste se vyhnuli zápachu. Obecné pravidlo říká, že by se měly prát po třech použitích. Tím se vyhnete zapáchajícím ručníkům, bakteriím a vaše ručníky budou hygienické.

Dejte pozor na to, že ručníky nebudou čistší, když použijete více pracího prášku. Právě naopak. Jednoduše absorbují všechno přebytečné mýdlo a to pak může mít za následek více bakterií. Nejlepší způsob, jak se bakterií zbavit je prát ručníky v horké vodě – nejlépe 60°C, protože většina bakterií při této teplotě umírá. Buďte si ale vždy jistí, že dodržujete instrukce na štítku.

ručníky

Praní ručníků pro jejich měkkost

Pokud toužíte po měkkých ručnících, pořádně je před sušením protřepejte. Díky tomu zůstanou měkké déle. Je také důležité vyndat prádlo z pračky co nejdříve. Pokud necháte mokré ručníky v pračce dlouho, tak pak po vyndání budou zapáchat a dost možná také plesnivět. Ihned je tedy přesuňte do sušičky nebo na věšák, kde mají hodně místa. Pokud máte ručníky nové, ujistěte se, že je perete správně.

Jeden ze způsobů, jak udržet měkkost ručníků je také díky sušícím míčkům, které se používají v sušičce. Díky nim jsou pak ručníky nadýchané a jejich sušení netrvá tak dlouho, šetříte tedy zároveň elektřinu. Prostě ideální situace!

Dejte vašim ručníkům spoustu místa při sušení

Pokud nemáte dostatek místa v koupelně, možná jednoduše věšíte ručníky přes sebe. To je ale špatně! Pokud jim nedáte dostatek místa pro usušení, jejich vlhkost může přitáhnout bakterie. Koupelna je také očividným místem pro skladování suchých ručníků, věděli jste ale, že se jejich skladování v koupelně nedoporučuje?

 ručníky

Jak se vyhnout zápachu

Pokud vaše ručníky zapáchají, nezoufejte, existuje řešení! Vyperte je se 130g jedlé sody a 1dcl octa na 60°C a to bez aviváže.

Jakmile se pračka naplní vodou, přerušte praní a nechte ručníky, ať pořádně nasají sodu zhruba na hodinu. Po hodině pokračujte v praní až úplně do konce. Celý proces pak ještě jednou zopakujte, tentokrát bez sody, ale s přidáním pracího prášku. Po doprání ihned ručníky přesuňte do sušičky a sušte na nejvyšší možný stupeň a ujistěte se, že se ručníky zcela usušily.

Pokud nejste spokojení s výsledkem, můžete zkusit ručníky namočit. Dejte je na 48 hodin do velkého kbelíku s horkou vodou a pracím práškem. Poté je nechte uschnout. V případě, že ani tato metoda nepomohla, je dost možné, že si prostě už musíte koupit ručníky nové!

Více tipů

Máte nějaké další tipy a rady na to, jak udržet ručníky čisté, měkké, nezapáchající a bez bakterií? Podělte se s námi o ně v komentářích.

Objevit více

V záři reflektorů: Ručníky

V záři reflektorů: Ručníky

Wellness ve vaší koupelně

Wellness ve vaší koupelně

Jak si zařídit garsonku

Jak si zařídit garsonku

Vneste do své koupelny letní atmosféru

Vneste do své koupelny letní atmosféru