Bolest za krkem

Jak vybrat správný polštář pokud trpíte na bolesti za krkem

Každý potřebuje jiný polštář podle svých vlastních potřeb. Výběr správného polštáře je stejně důležitý pro váš spánek, jako výběr přikrývky a matrace. Polštář, který není ideální může zhoršit bolesti za krkem.

Jak zvolit správný polštář na krční páteř pokud trpíte na bolestmi za krkem:

  • Polštář musí poskytovat dostatečnou oporu pro váš krk.
  • Vaše poloha při spánku určuje, jaký typ polštáře byste si měli pořídit.
  • Nespěte na více polštářích najednou.
  • Ergonomické polštáře jsou ideální pro ty, kteří trpí bolestmi za krkem.
     

1. Polštář musí poskytovat dostatečnou oporu pro váš krk

Pokud trpíte bolestmi hlavy, bolestmi za krkem či napětím za krkem, je důležité, abyste si pořídili polštář, který poskytuje dostatečnou oporu pro váš krk. Se správným polštářem se vaše svaly uvolní a bude se vám nejen lépe spát, ale dokonce i vaše bolest za krkem postupem času vymizí.

Nejlepší pozice pro spánek je taková, ve které je váš krk v neutrální pozici. Vaše hlava musí ležet v rovném prodloužení páteře.

Nejjednodušším způsobem, jak najít polštář, který bude poskytovat dostatečnou oporu pro váš krk, je vzít s sebou na nákupy partnera či kamaráda. Lehněte si na záda na jeden z polštářů. Poproste partnera nebo kamaráda, aby určil, jestli je vaše hlava, rameno, bok a koleno v jedné rovině. Pokud ano, našli jste správný polštář. Pokud je polštář příliš vysoký, hlava bude umístěna nad rameny, pokud polštář naopak neposkytuje oporu, hlava bude níž než ramena. V obou případech nebude vaše tělo v rovině.

Pokud máte pochybnosti, nebojte se zeptat našeho vyškoleného personálu v jakékoli prodejně JYSK.
 

2. Vaše poloha při spánku určuje, jaký typ polštáře byste si měli pořídit

Primární účel polštáře je podpora krku a hlavy při spánku. Vaše poloha, ve které spíte určuje, jaký typ polštáře vám poskytne dostatečnou podporu. Obzvláště pokud trpíte bolestmi za krkem, je důležité brát v potaz vaši polohu při spánku.

- Pokud spíte na boku, je potřeba zvolit vyšší polštář, musí totiž poskytovat podporu krku tak, aby vaše krční obratle ležely horizontálně. Obecně platí, že musíte změřit šířku svých ramen. Pokud máte široká ramena, polštář musí být tím vyšší. Muži často potřebují polštář vyšší než ženy.

- Nižší polštář je ideální, pokud spíte na zádech. Vyšší polštář by v takovém případě vytvářel tlak na váš krk a to by mohlo vést ke svalovému napětí. Polštář ale musí zároveň být dostatečně vysoký, aby podepřel křivku vašeho krku. Spánek na zádech je anatomickou pozicí, ve které je vaše hlava, krk i páteř v neutrální pozici. Můžete se tak vyhnout bolestem.

- Spánek na břiše vyžaduje velmi nízký polštář. Tato poloha při spánku ale není ideální, a krk i páteř jsou velice namáhány. To může ústit v bolesti hlavy a bolesti za krkem. V tomto případě je dobré zvolit polštář, který vám vaši polohu ve spánku pomůže změnit.

Přečtěte si našeho Průvodce polštáři a získejte lepší přehled o různých typech polštářů a jejich náplní.
 

3. Spánek s více polštáři najednou

Spánek s více polštáři najednou může vést k bolestem a problémům s dýcháním. Proto je dobré, abyste spali pouze s jedním polštářem pod hlavou. Pokud se v noci budíte s pocitem, že potřebujete polštářů víc, vyzkoušejte polštář jiný. Často tělu trvá, než si zvykne na změnu.
 

4. Ergonomický polštář je ideální

Na bolesti za krkem může také pomoci ergonomický zdravotnický polštář. Klasický polštář mění svůj tvar během noci. To znamená, že se poloha vaší hlavy mění a vy tak neovlivníte, zda-li má váš krk dostatečnou oporu po celou noc. Ergonomický polštář ale svůj tvar více méně zachovává. Jeho speciální zakřivení pro krk navíc zajistí, že váš krk zůstane v neutrální pozici.

 

Objevit více

Na náplni záleží

Na náplni záleží

Jak zvolit správnou velikost povlečení?

Jak zvolit správnou velikost povlečení?

Péče a údržba přikrývek a polštářů

Péče a údržba přikrývek a polštářů

Průvodce polštáři

Průvodce polštáři