Proč je spánek pro teenagery důležitý?

Proč je spánek pro teenagery důležitý?

Věděli jste, že nedostatek spánku, který by se měl pohybovat v rozmezí 8 až 10 hodin, může ovlivnit schopnost teenagerů učit se?

Problémy se spánkem teenegera

Mnoho teenagerů si neuvědomuje důležitost spánku a zvyknou si ponocovat. Proto máme pro vás rodiče pár tipů, jak svým dětem zabezpečit lepší a pokojnější spánek. Můžete jim stanovit večerku nebo zkusit omezit, či úplně vypnout všechny digitální zařízení a na noc tyto lákavé vymoženosti techniky "schovat" v jiném pokoji.

Přivést teenagery k tomu, aby se drželi večerky určitě nebude procházka růžovou zahradou. Pro mnohé z nich je používání chytrých telefonů večerním i ranním rituálem a při vstávání svůj budík radši několikrát odloží na později.

Mobily, tablety a počítače před spaním 

Pokud je pokušení příliš velké a pro vaše ratolesti skoro nemožné jít spát bez svých telefonů či tabletů, můžete vyzkoušet jeden nemilý trik. Existují totiž aplikace, které dokážou blokovat internetové připojení. Uznáváme, že se to může zdát jako trochu drastická metoda, ale takto se děti alespoň vyhnou modrému záření z telefonů a tabletů, které negativně ovlivňují spánek.

Teenageři by měli brát spánek vážně

Pokud mladí lidé nemají dostatek spánku, jsou náchylnější na problémy s oslabenou imunitou, depresi a obezitu. Je to proto, že nedostatek dobrého spánku vede k nižší energii, což má za následek větší touhu po prázdných kaloriích. Prázdné kalorie mohou pak vést k oslabenému imunitnímu systému a snížené koncentraci.

I když přísnější pravidla večerky můžou mít opačný účinek, je nutné pomoci vašemu teenagerovi, aby bral spánek vážně. Pokud se totiž dostane do bludného kruhu, vrátit se ke správnému spánku pro něj může být obtížné.

Spánek po obědě není zrovna nejlepším nápadem

Mnohé děti, ale i dospělí, si rádi po obědě zdřímnou. Problém ale nastává, když děti usnou v pozdějších hodinách nebo se spánek protáhne a nejedná se už o pouhé krátké zdřímnutí. V takovém případě může mít odpolední spánek negativní vliv na kvalitu spánku v noci. Pro děti je potom těžší nejen večer usnout, ale i spát během celých 8-10 hodin, které opravdu potřebují.

Dlouhý spánek přes víkend naruší spánkový rytmus

Váš teenager se může pokusit kompenzovat nedostatek spánku delším vyspáváním o víkendu. Pozitivní účinek se však nedostaví, právě naopak, může vést k ještě ospalejším pondělním ránům.

Stanovená večerka zlepšuje spánkový rytmus

Užít si sem tam delší spánek je samozřejmě v pořádku. Pravdou však je, že delší spánek během víkendu nemůže dohnat nedostatek spánku z předešlého týdne. Lepší je určit si více méně stejný čas na spaní, a to jak přes týden, tak i během víkendů. Pravidelný spánkový rytmus pak poskytne teenagerům více energie během celého týdne.

Objevit více

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Jak rychle usnout

Jak rychle usnout

Vyrušujete se s partnerem při spaní?

Vyrušujete se s partnerem při spaní?

Věděli jste, že spánek zlepšuje paměť?

Věděli jste, že spánek zlepšuje paměť?