Žena, která nemůže usnout

Rozlučte se s přerušovaným spánkem

Budíte se během noci? Stává se to každému. Budit se čtyřikrát až šestkrát za noc je docela normální. V pravěku to byla velmi užitečná schopnost – probudili jste se a ujistili se, že je vše v pořádku, než jste opět ulehli. Přerušovaný spánek je normální, v dnešní době tato probouzení ale nejsou vítaná. Proto pokud se budíte a následně nemůžete usnout, může to být nepříjemný problém.

Problémy se spánkem a důvody, proč se budíte

Spánek probíhá v cyklech v průběhu celé noci, od hlubšího pomalého spánku po lehčí spánek, kde je převděpodobnější, že se vzbudíte. Někteří lidé se budí, protože potřebují na toaletu, ale pokud je to častěji než dvakrát za noc, měli byste zvážit svůj pitný režim před spaním. Omezte večerní pití – a pokud to nepomůže, může to být tím, že se vaše tělo snaží udržet rovnováhu mezi vodou a elektrolyty. Pomoci by mohla před spaním trocha vody se špetkou soli.

Pokud před spaním pijete alkohol, je to jiný příběh. Díky alkoholu sice snadněji usínáte, ale může dojít k narušení vašeho normálního spánkového cyklu a nemusí dojít k rychlému pohybu očí (REM fázi), kdy se nám zdají sny. Nedostatek REM fáze způsobí, že vaše noc bude neklidná a roztříští váš spánek. Přestaňte pít alkohol alespoň několik hodin předtím, než půjdete spát, a dejte své tělu šanci alkohol zpracovat.

Postel, ložnice a vnější vlivy

Někteří lidé se budí, protože je jim horko. Jedno z řešení je samozřejmě snížit teplotu v místnosti. Teplota 16-18° C je pro většinu ideální. Dalším důvodem, proč se budíte, může být vaše matrace. Pokud je příliš tvrdá, vytváří tlak na vaše boky, ramena a spodní část zad. Vyzkoušejte různé matrace a zvolte tu, která vám bude vyhovovat během zkušebních dní.

Dalším důvodem nespavosti může být světlo z ulice, digitální zařízení a podobně. Stanovte si pravidlo, že hodinu před spaním nebudete koukat do žádné obrazovky. Modré světlo, které vychází z chytrých telefonů a tabletů, snižuje kvalitu spánku. Také mohou pomoct zatemňovací závěsy a odložte veškerá elektrická zařízení stranou. O světle a spánku čtěte více zde.

Hluk je samozřejmě dalším důvodem nespavosti. Zvuk kamionu uprostřed noci – nebo dokonce ranní zpěv ptáčků – vás může trhnutím probudit. Zdá se zvukotěsnění ve vašem pokoji jako nemožné? Může to být tak snadné jako zavřít dveře. Nebo vyzkoušejte špunty do uší, pokud jste na hluk citliví.

Kontrolujte svůj stres

Jste v práci hodně zaneprázdnění nebo existují jiné aspekty vašeho života, které vás s adrenalinem probudí? Nejste sami. Stres je jedním z hlavních viníků, které vás okrádají o spánek. Musíte si pomoci tím, že budete ovládat stresující myšlenky. Meditace nebo jóga by mohly pomoct. Také se můžete pokusit myslet na nepodstatné, ale i tak zajímavé věci. Jedním ze způsobů je číst knihu nebo poslouchat podcast, který bude tak poutavý, že stresujícím myšlenkám nebudete věnovat pozornost.

Spánkové návyky

Spánek se normálně odehrává v noci, ale velmi ho ovlivňují vaše každodenní návyky. Vyhněte se před spaním těžkým jídlům a zdřímnutím během dne. Také byste v průběhu dne měli jít ven, protože denní světlo vám pomáhá udržovat zdravý spánkový cyklus. Vyhněte se před spaním emocionálním diskuzím a vstávejte a choďte spát ve stejnou dobu – během všedních dnů i víkendů.

Pokud už se vám nedaří znovu usnout …

... vylezte ven z postele. Asi po 20 bezesných minutách byste měli vstát a pustit se do nějaké tiché, relaxační činnosti, například čtení nebo poslech uklidňující hudby. Nehledejte zábavu ve svém telefonu nebo tabletu. Modré světlo z obrazovek vás ještě více probudí.

Pokud máte potíže s usínáním nebo se probouzíte mnohokrát za noc, poraďte se s odborníkem.

Dobrou noc!

Zdroje
https://www.prevention.com/health/why-you-wake-night
https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/night-waking-problem
https://sleep.org/articles/reasons-not-staying-asleep/

Jak kvalitní je váš spánek?

Zajímá vás váš spánek? Udělejte si náš test spánku a své výsledky porovnejte s ostatními. 

Objevit více

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Jak rychle usnout

Jak rychle usnout

Vyrušujete se s partnerem při spaní?

Vyrušujete se s partnerem při spaní?

Věděli jste, že spánek zlepšuje paměť?

Věděli jste, že spánek zlepšuje paměť?