Různé typy prachového peří a pírek

Husí nebo kachní peří?

Kvalita peří závisí na nezpracovaném materiálu. Existuje několik parametrů: druh ptáka, věk a jeho zdraví. Čím je pták starší a podnebí, kde žije chladnější, tím je kvalita a izolace peří vyšší. Pokud porovnáme kvalitu nejlepšího husího peří s kachním, husí je určitě lepší.

Peří je nejlepší přírodní izolační materiál a zároveň reguluje teplo a vlhkost v přikrývce. Kvalita peří se vždy nejlépe vyjadřuje pomocí jeho nosnosti.

Co je nosnost husího prachového peří?

Nosnost vyjadřuje kvalitu a schopnost izolace. Čím je prachové peří kvalitnější, tím je nosnost vyšší a izolace větší.

Prachové peří nemá žádný stonek, ale skládá se z malého jádra, z kterého vychází velké množství malých měkkých vláken. Mezi těmito vlákny se vytvářejí malé vzduchové kapsy. Právě vzduch poskytuje izolaci - ne samotné prachové peří.

Níže můžete vidět pět různých typů prachového peří. Velké baculaté je nejlepší. Má mnoho vláken a největší nosnost.

Co je husí prachové peří?

Husí prachové peří je obyčejně větší a silnější než kachní, právě proto má přikrývka se 100 % husím prachovým peřím vyšší nosnost.

Vyšší kvalita je výsledkem toho, že má husa větší pírka a v průměru žijí déle.

Přečtěte si více o získávání prachového peří do našich výrobků.

Co je prachové peří z kajky mořské?

Prachové peří z kajky mořské je nejlehčí a nejvíce izolační nezpracovaný materiál na světě. Prachové peří se sbírá z hnízd po vylíhnutí ptáků z vajíček a po tom, co opustí hnízdo. Je čištěné a tříděné manuálně. Toto prachové peří je velmi luxusní a zároveň limitovaný materiál na trhu.

Existují i jiné typy kachního prachového peří, například prachové peří z kachny pižmové, které má velmi podobné vlastnosti.

Kachní prachové peří nebo pírka?

Husí či kachní prachové peří dodává polštářům a přikrývkám jejich měkkost. Naopak pírka vytvářejí v polštáři potřebnou oporu a přikrývce dodávají váhu.

V polštáři s 1 komorou je dobré použít mix prachového peří a pírek. Pokud polštář obsahuje jen prachové peří, nebude poskytovat dostatečnou oporu, protože se lehce zploští. V polštáři se 3 komorami se jádro obvykle skládá z pírek a 2 venkovní komory jsou pak naplněné prachovým peřím pro měkčí pocit.

Prachové peří v přikrývkách izoluje a pírka spolu s potahem dodávají váhu. Pocit pohodlí je individuální, těžší přikrývky jsou většinou vhodné pro lidi s neklidným spánkem.

Lehčí přikrývka je ideální, pokud preferujete na těle jemnější pocit. Přikrývka se 100% husím peřím je lepší pro odvádení vlhkosti od těla.

Objevit více

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Zátěžová přikrývka vám pomůže zlepšit spánek

Na náplni záleží

Na náplni záleží

Jak zvolit správnou velikost povlečení?

Jak zvolit správnou velikost povlečení?

Péče a údržba přikrývek a polštářů

Péče a údržba přikrývek a polštářů