Bolest zad

Jak vybrat správnou matraci pro vaše bolavá záda

Výběr té pravé matrace je vysoce individuální. Mnozí často nevěnují dost času a energie nákupu vyhovující matrace.

Pokud nespíte na dobré posteli, vaše bolesti zad se můžou ještě zhoršit. Je proto důležité pořídit si matraci, která podepře vaše tělo správně a vašim zádům uleví.

Jak zvolit nejlepší matraci pro bolavá záda:

  • Vyzkoušejte širokou škálu matrací - nebojte se dát si na čas.
  • Páteř musí být v rovině.
  • Vyberte dostatečně tvrdou matraci, která bude správně podpírat vaše záda.
  • Pořiďte si dostatečně velkou postel.
  • Vaše matrace má určitou životnost.

Vyzkoušejte širokou škálu matrací - nebojte se dát si na čas

Při výběru matrace je důležité nespěchat. Nestačí na matraci ležet 5 minut. Vyzkoušejte své oblíbené pozice, ve kterých spíte, a to nejlépe na více typech matrací. Budete mít větší přehled a váš výběr bude informovanější.

Pokud svou postel sdílíte s partnerem, je dobré jít vyzkoušet matrace společně. Potřebujete jednu velkou matraci, nebo dvě standardní velikosti? Pokud si pořídíte dvě, můžete se více zaměřit na vaše individuální potřeby.

Může trvat několik dní, než si zvyknete na novou matraci. Pokud vám ale vyhovovat nebude ani po pár týdnech, můžete ji na prodejnu vrátit a vybrat si jinou.

Přečtěte si našeho Průvodce postelemi a získejte lepší přehled o různých typech matrací.

Páteř musí být v rovině

Pokud trpíte bolestmi zad, pozice páteře je při výběru nové matrace velice důležitá.

Otestujte, zdali matrace poskytuje správnou oporu. Vaše páteř musí být v rovině, když ležíte na boku. Vezměte na nákupy svého partnera či kamaráda, který vám zkontroluje, zdali je vaše páteř na matraci v rovině.

Pokud máte pochybnosti, nebojte se zeptat našeho vyškoleného personálu v jakékoli prodejně JYSK.

Vyberte dostatečně tvrdou matraci, která bude správně podpírat vaše záda

Matrace bez dostatečné tvrdosti a opory může problémy se zády ještě zhoršit. Na vaše svaly a klouby nesmí být vyvíjen tlak. Příliš měkká, ale ani příliš tvrdá matrace bolavým zádům nepomůže.

Jak zjistíte, jestli vaše momentální matrace podpírá vaše záda dostatečně? Pokud ráno vstáváte s většími bolestmi zad než večer, pravděpodobně máte nesprávnou matraci.

Další tip, jak zjistit, zdali máte vyhovující matraci, je lehnout si na záda. Poproste partnera nebo kamaráda, aby vám zkusil umístit ruku pod křížovou část vaší páteře. Pokud to jde lehce a křížová část páteře se matrace vůbec nedotýká, je pro vás matrace moc tvrdá. Naopak pokud se naopak příliš propadáte a těžko obracíte, matrace je moc měkká. Ideální je, když se ruka pod kříž vejde s mírným odporem z obou stran (ze strany těla i matrace), pak je tvrdost matrace správná.

Vaše váha a stavba těla určuje, jak tvrdou matraci byste si měli pořídit. Obecným pravidlem je, čím jste těžší, tím tvrdší matraci vyberte, protože může vašim zádům poskytnout dostatečnou podporu. Pokud má vaše tělo oblé tvary, zkuste si pořídit matraci, která má více zón podpory. Ty zajistí, že budou vaše ramena a boky správně do matrace zapadat, vaše páteř ale bude stále v rovině.

Pořiďte si dostatečně velkou postel

Velikost postele ovlivňuje vaše záda a kvalitu spánku. Přirozeně platí, že se vyspíte lépe, pokud máte dostatek místa. Příliš malá postel brání vašim pohybům ve spánku, to může vést k nepříjemným polohám, ve kterých spíte, a následným bolestem zad.

Vaše postel musí být alespoň 90 cm široká, manželská postel pak 180 cm. Délka musí přesahovat vaši výšku o 20 cm. Pokud postel sdílíte s partnerem, ujistěte se, že máte každý dostatek místa.

Vaše matrace má určitou životnost

Předejít bolestem zad můžete také výměnou matrace. Mnozí věří, že matraci nemusí měnit, dokud se úplně neopotřebuje. Je ale důležité, abyste si pořídili novou matraci ještě před tím, než vám přestane ta stará vyhovovat. Obecně platí, že matrace vydrží zhruba 10 let, než je potřeba vyměnit. Záleží ale také samozřejmě na kvalitě matrace.

Kontrolujte, jestli se vaše matrace nezačíná uprostřed propadat. To by pak mělo za následek, že vaše páteř nebude v rovině, a tím pádem je větší pravděpodobnost, že začnete mít problémy s bolestmi zad. Pokud se také například na dovolené v hotelu vyspíte mnohem lépe, důvodem může být příliš stará matrace, která již vašim zádům nevyhovuje.

Objevit více

Průvodce postelemi

Průvodce postelemi

Jak vybrat vrchní matraci a chránič matrace? Kompletní průvodce

Jak vybrat vrchní matraci a chránič matrace? Kompletní průvodce

Jaká matrace vám nejlépe vyhoví? Kompletní průvodce

Jaká matrace vám nejlépe vyhoví? Kompletní průvodce

Vyzkoušejte si matraci GOLD na 100 dní

Vyzkoušejte si matraci GOLD na 100 dní