Hvězdná noc

Spánek pod širým nebem

Moderní způsob života je někdy vyčerpávající. Každou minutu vnímáme nespočet podnětů. Někteří pracujeme s dvěmi či třemi obrazovkami současně, máme puštěné rádio nebo posloucháme hudbu. Jiní zase sledují oblíbený seriál, zatímco si na mobilu čtou nejnovější zprávy. Není se tedy čemu divit, když nám chvíli trvá, než se ponoříme do sebe a odpojíme se od každodennosti. Pokud máte problémy s usínáním, zkuste strávit noc pod širým nebem nebo třeba na balkóně, terase či zahradě. Čerstvý vzduch a příroda mají na lidské tělo a mysl pozitivní vliv.

1. Méně elektrického světla

Pokud co nejvíce omezíme elektrické svícení, tělo se vrátí k přirozenému cirkadiánnímu rytmu. Díky elektrickému světlu usínáme později a vstáváme dříve, než je pro tělo přirozené. Pokud spíme v přírodě, neřešíme budíky, tělo se přirozeně naprogramuje samo, a proto se nám pak snadněji usíná i vstává.

2. Nic vás nebude rušit

Při pobytu v přírodě je lehčí odpojit se od každodenního rušného života. Můžete si s sebou vzít pro jistotu telefon, ale pokuste se ho nepoužívat. S klidem v duši ho přepněte do letového režimu a uložte hluboko do batohu. Čím více překážek k používání mobilu si postavíte, tím méně ho budete používat. Tím pádem omezíte umělé světlo před spaním a mozek navíc ochráníte před přívalem informací.

Existuje více důvodů, proč nepoužívat telefon před spaním. Jedním z nich je modré světlo, které snižuje kvalitu spánku. Měli bychom se naučit před spaním se mobilům vyhýbat.

3. Čerstvý vzduch pomáhá myslet

Vzduch, který dýcháme je potravou pro mozek. Čím kvalitnější vzduch dýcháme, tím výkonnější mozek bude. Noc v přírodě pročistí vzduch v plicích, mozku a svalech.

4. Odpojte se od každodenní rutiny

Určitě jste mnohokrát slyšeli, jak prospěšný pobyt v přírodě je. Příroda je obohacující pro fyzické i psychické zdraví. Lehněte si pod hvězdnou oblohu, vychutnejte si její krásu a upokojte svou mysl. Jemné zvuky přírody snižují hladinu stresu a zlepšují náladu. Pár dní kempování nebo na chatě jsou skvělou příležitostí, jak se odpojit a najít trochu vnitřního pokoje.

Dobře se vybavte

Je důležité, abyste se cítili pohodlně. Pokud nechcete spát přímo pod širým nebem a také byste rádi měli ochranu v případě deště, vemte si s sebou stan. Pokud si ho nezavřete úplně a zapnete si třeba pouze síťku, můžete si pohled na nebe vychutnat i ze stanu. Jedno je jisté, celou noc vás budou obklopovat zvuky přírody.


V houpací síti usnete za příjemného pohupování. Pokud spíte na zemi, pořiďte si pohodlnou karimatku nebo nafukovací matraci.


Pokud bydlíte na dědině nebo na okraji města, možná postačí otevřít si na noc okno. Abyste se vyhli nenasytným komárům, nezapomeňte na síťku na okno.

 

Objevit více

Trampolíny: 7 věcí, které je třeba zvážit před nákupem

Trampolíny: 7 věcí, které je třeba zvážit před nákupem

Zahradní houpací síť nebo závěsné křeslo? Rozhodněte se správně

Zahradní houpací síť nebo závěsné křeslo? Rozhodněte se správně

Podrobný průvodce materiály pro zahradní nábytek

Podrobný průvodce materiály pro zahradní nábytek

Proměňte svůj přístřešek pomocí dekorací

Proměňte svůj přístřešek pomocí dekorací