Šedá prostorná pohovka s lenoškou

Jak vybrat správnou pohovku

Výběr v oblasti pohovek je skutečně velký a pro mnohé je pak obtížné, vybrat si tu správnou. Je důležité uvědomit si vlastní požadavky, kde bude pohovka umístěna, jaký účel bude přesně splňovat či z jakého materiálu by měla být.

My jsme pro vás sepsali takový menší návod plný tipů, které brát v potaz při koupi nové pohovky.

Co od pohovky očekáváte?

Při výběru nové pohovky byste si měli rozmyslet, k čemu budete pohovku používat. Pokud jí budete hlavně využívat k posezení s přáteli u dobré kávy, zvolte pohovku s vysokým zádovým opěradlem. Pokud vám jde hlavně o relax a pohodlí, pořiďte si pohovku, která je hluboká a má extra měkké polštáře. Pokud často ubytováváte přátele, pořiďte si pohovku rozkládací.

Jak velká by měla pohovka být?

Rohová sedačka, 2-místná, 3-místná nebo úplně jiný rozměr? Vše opět záleží na vašich potřebách:

  • Pokud potřebujete dostatek místa pro celou rodinu, skvělým řešením je pohovka s lenoškou
  • Pokud hledáte novou pohovku pro malý obývací pokoj, 2-místná pohovka s vyššími nohami. Taková pohovka totiž nebude působit tak mohutně. Zkuste si také pořídit světlou pohovku, tmavá má totiž tendenci "krást" světlo ze zbytku interiéru a místnost pak může vypadat ještě menší. 

Z jakého materiálu by měla pohovka být?

Miliónovou otázkou většinou bývá: koženou nebo textilní pohovku? Oba materiály mají své plusy, přečtěte si níže, jaké výhody a nevýhody textilní a kožené pohovky mají:

Luxusní vzhled rovná se kožená pohovka

Kožená pohovka propůjčuje obývacímu pokoji luxusní vzhled. V průběhu času také mírně mění odstín do krásné patiny. Kožená pohovka je mimo jiné také praktická, snadno se udržuje a vydrží vám pěknou řádku let. Její nevýhodou je ale její poněkud studený povrch na sezení (oproti textilní pohovce).

Jedinečnost v designu, to je textilní pohovka

Co se týká textilní pohovky, jejím hlavním plusem je skoro nekonečné množství možností. Ať už se jedná o vlákna: plastová, syntetická nebo přírodní vlákna; či barvy, kterých je nepřeberně. V neposlední řadě je plno textilních pohovek přímo designovým kouskem. Jsou tak lákavým doplňkem mnoha interiérů. Textilní pohovku je dobré ošetřit textilním chráničem, látka pak vydrží déle.
 

Kam pohovku v obývacím pokoji umístit?

Při výběru místa, kam pohovku u vás doma umístíte je důležité brát v potaz, kolik místa vůbec v místnosti máte, jak je obývací pokoj dispozičně řešený, ale například i kde se nachází zdroj venkovního světla. Pohovku totiž není moudré umisťovat na přímé slunko, protože látka rychle bledne. 

Tip: Před nákupem pohovky zkuste vyznačit místo v obývacím pokoji izolepou a vše přeměřit. Získáte tak lepší obrázek toho, jak velkou pohovku skutečně potřebujete a kde bude zhruba vypadat nejlépe.

Vyzkoušejte si ji

Možná to zní trošku hloupě, ale ono bude asi stejně nejlepší jednoduše vyrazit do prodejny a pohovku si pořádně vyzkoušet. Posaďte se na ní a vyzkoušejte, jestli se vám na ní sedí pohodlně. Tento krok by ve výběru pohovky chybět neměl. :-)
 

Objevit více

Přineste jaro do svého domova s novou kolekcí Nordic Mood

Přineste jaro do svého domova s novou kolekcí Nordic Mood

Vánoční skřítci přichází

Vánoční skřítci přichází

Oblíbené lampy naší nákupčí

Oblíbené lampy naší nákupčí

Vyberte si správnou komodu

Vyberte si správnou komodu