jídelny s jídelním nábytkem

Poradíme vám s výběrem jídelního stolu

Jídelní stůl je místo, kde se setkává celá rodina. V mnoha moderních domácnostech je jídelní stůl navržen tak, aby byl tzv. srdcem domu. Rodina se při něm dělí nejen o společné jídlo, ale také o zážitky z uplynulého dne.

Jídelní stůl většinou stojí uprostřed jídelny či kuchyně spojené s obývacím pokojem. Poskytuje rodině prostor, kde může trávit hodně času. Proto je nový stůl příjemná, ale zároveň i důležitá investice. Odpovězte si na následující otázky a nákup si usnadníte.

Bude jídelní stůl splňovat více funkcí?

Jídelní stůl často využíváme hned několika způsoby. Večer se okolo něj s rodinou posadíme k večeři. Je to ale též místo, kde si děti kreslí, dělají úkoly do školy, a kde rodiče pracují.

Při výběru nového jídelního stolu byste si tedy měli ujasnit všechny činnosti, ke kterým ho budete využívat. Pomůže vám to se rozhodnout, jak velký stůl potřebujete a kam přesně ho umístíte.
 

 

Pravoúhlý, oválný nebo kulatý?

Velikost a tvar stolu musí samozřejmě odpovídat místnosti, do které ho postavíte. Dobře si rozmyslete, kam přesně stůl dáte. Pokud máte místa dost, pořiďte si mohutnější obdélníkový stůl. Pokud je ale prostor luxus, který nemáte, zvolte menší rozkládací stůl s přídavnými deskami.

Kulaté stoly se hodí do menších i větších místností. Oblé strany v místnosti vytváří specifickou dynamiku. U kulatého stolu navíc lidé sedí blíž u sebe, což zpříjemňuje konverzaci. Určitě ale dbejte na to, abyste ke kulatému stolu vybrali židle, které se k němu budou hodit.

Stylový, praktický anebo moderní?

Jídelní stůl může být rustikální, jednoduchý, stylový, moderní, praktický nebo exkluzivní. Možností je nespočet. Nejdůležitější je vybrat takový stůl, který stylově zapadne do vaší domácnosti a splní všechny vaše požadavky. Jídelní stůl může být dominantou místnosti nebo jemně doplňovat celkový vzhled interiéru. Před koupí nového stolu si uvědomte, jaký styl hledáte.
 

 

Z jakého materiálu by měl jídelní stůl být?

Výběr materiálu je úzce spojený s funkcí stolu. Pokud máte menší děti, pořiďte si stůl z odolnějšího materiálu, který se hned tak nezničí a dobře se čistí.

Na výběr máte stoly s vrchní deskou z laminátu, melaminu nebo stoly se skleněnou deskou. Všechny tyto materiály se snadno čistí. Pokud si vyberete stůl z masivního dřeva či kovu, budete muset dávat větší pozor na škrábance.
 

Objevit více

Dodejte svému jídelnímu stolu hřejivý nádech

Dodejte svému jídelnímu stolu hřejivý nádech

Nápady na vánoční dekorace na stůl

Nápady na vánoční dekorace na stůl

Barevné jídelní židle do moderního domova

Barevné jídelní židle do moderního domova

Jak si zařídit garsonku

Jak si zařídit garsonku