Jídelna s jídelním stolem a 4 židlemi

Jak si vybrat jídelní židle?

Chystáte se kupovat nové jídelní židle? Před nákupem byste měli zvážit několik věcí. Nejde jen o výšku sedadla, šířku a hloubku, ale i styl, ve kterém chcete mít jídelnu zařízenou, o to jak velmi je pro vás důležitý komfort a jestli preferujete jednoduchou údržbu.

Přečtěte si tento blog a usnadněte si rozhodování.

Velká nebo menší jídelna?

A dining room bench, half covered in a hide, at a dining table


Menší prostory si vyžadují menší nábytek. Podívejte se na šířku židlí, které se vám líbí. Standardní šířka je 45 a 55 cm - což představuje dost velký rozdíl, obzvlášť pokud máte limitovaný prostor na jídelní stůl a židle.  Aby měli všichni u stolu dostatečné pohodlí, židle by od sebe měly být ve vzdálenosti 15 cm. Pokud se však rozhodnete pro jídelní lavici, budete mít o jeden problém méně. Nad rozestupy si u lavice lámat hlavu nemusíte.

Máte naopak velkou jídelnu? Přizpůsobte tomu i židle. Vyberte si takové, které mají opěrky na ruce nebo jsou vyšší, širší či hlubší, abyste dokázali opticky zaplnit místnost.

4 dining chairs with armrests at a dining table


Pohodlné židle k večernímu posezení

Comfy dining chairs at a dining table


Rádi trávíte u stolu dlouhé večery? V tom případě je důležité, aby byly jídelní židle pohodlné. Ujistěte se, že se spolu s hosty můžete pohodlně posadit a užít si dlouhé momenty plné zábavy a zajímavých rozhovorů. Zaměřte se na židle s opěradlem, pohodlným sedadlem a měkkým čalouněním. Jídelní židle s extra šířkou a hloubkou můžete ozdobit dekoračními polštářky či plédem a získáte tak i extra komfort.

Děti v rodině?

4 dining chairs in wood at a wooden dining table


V případě, že máte doma malé děti, určitě hledáte židle, které bude snadné čistit. Vyberte si židle ze dřeva nebo s koženkovým čalouněním, které jednoduše utřete hadrem. Pokud je sedadlo příliš tvrdé, použijte sedací polstry, které rychle vyperete a kdykoli je snadno vyměníte.

Sedadlo z textilu nebo koženky?

Black dining chairs at a dining table


Materiál, které zvolíte není důležitý jen kvůli pohodlí, ale i kvůli stylu, který doma chcete mít. Textilní potah nebo koženka představují klasickou volbu. Jídelní židle KLARUP mají připevněné koženkové sedadlo, které poskytuje extra komfort a snadno ho vyčistíte. Na druhou stranu židle KASTRUP mají připevněné sedadlo s textilním optahem, které je sice náročnější na údržbu, ale pro mnohé může být k sezení příjemnější.

Four black dining chairs at a dining table


Nakonec se zamyslete i nad lidmi, kteří budou židle využívat každý den. Vezměte v potaz jejich výšku a ujistěte se, že jim výška sedadla bude vyhovovat. Šířka sedadla je většinou okolo 45-50 cm. Zároveň by měl být prostor mezi židlí a stolem 25-30 cm, abyste měli dostatek místa na nohy.

Nechte si poradit i s výběrem správného jídelního stolu.

Objevit více

Dodejte svému jídelnímu stolu hřejivý nádech

Dodejte svému jídelnímu stolu hřejivý nádech

Nápady na vánoční dekorace na stůl

Nápady na vánoční dekorace na stůl

Barevné jídelní židle do moderního domova

Barevné jídelní židle do moderního domova

Jak si zařídit garsonku

Jak si zařídit garsonku