Dvě zahradní sestavy – ratanová a kovovo-dřevěná

Jak si vybrat tu pravou zahradní sestavu

Proč ukončovat krásně teplý večer na čerstvém vzduchu hned po večeři? Díky luxusnímu zahradnímu nábytku, mezi který patří zahradní sestavy a lounge nábytek, budete moci svůj venkovní prostor využít na maximum a užívat si dlouhé letní večery pod širým nebem. Výběr zahradní sestavy, která vám ve všem vyhoví, ale může být i ošemetný: nejrůznější stoly, židle a pohovky jde kombinovat téměř donekonečna. Navíc musíte mít na mysli i kvalitu a údržbu. Projděte si našeho průvodce výběrem zahradní sestavy, ať zjistíte, jak ten pravý zahradní nábytek vybrat a na co si dát pozor. 

Jak nejlépe využít zahradní sestavy? 

Zahradní sestavu můžete umístit jak na terasu, tak na zahradu. Dodá vašim venkovním prostorám mimořádně uvolněnou atmosféru a vytvoří místo, kde můžete nejen relaxovat a vychutnat si chvíle klidu, ale taky trávit čas s rodinou a přáteli. Zahradní sestava vám může poskytnout prostor, kde se budete v klidu svého domova scházet s ostatními. Na první pohled často sice připomínají spíš pohovku a konferenční stolek, ale dají se využít také jako venkovní jídelní nábytek. Stačí využít výškově nastavitelný stůl, který mnohé zahradní sestavy nabízejí. 

Nejdřív ze všeho si představte, jak, kde a kdy zahradní sestavu nejlépe využijete, a potom prozkoumejte své možnosti. Chcete ji umístit pod stromy a s nohama nahoře si pravidelně vychutnávat svůj oblíbený nápoj? Nebo ji využijete na společné večeře a večírky s rodinou či přáteli? Nebo na slunění na terase? Nebo vás napadá ještě něco jiného?  

Zahradní sestavy - co hledat? 

Když vybíráte nový zahradní nábytek, už jen samotné množství možností může být neuvěřitelně přehlcující. Doporučujeme, abyste popřemýšleli nad poměrem ceny, vlastností sestavy a dalších potřeb, které máte. Když tohle všechno uvážíte, najdete ideální zahradní sestavu. V JYSKu nabízíme zahradní sestavy, které vyhoví všem potřebám i peněženkám. A pro usnadnění celého procesu jsme pro vás sepsali čtyři nejdůležitější faktory, které při výběru nové zahradní sestavy neopomenout. 

    1. Prostor a velikost 

    První věc, na kterou musíte myslet, je velikost vašich venkovních prostor. Máte jen balkon, nebo naopak velkou terasu? Ať už to je jedno, či druhé, zahradní nábytek, který vyhoví vašim potřebám, najít jde. 

    Do menších venkovních prostor se nejspíš nevejde rohová pohovka, ale sestava se dvěma křesly, stolem a možná i dvoumístnou pohovkou by vám už vyhovovat mohly. Zvolte nábytek, s kterým se snadno manipuluje. Naše tipy na sestavy do menších prostor najdete tady: 

    Pokud je váš venkovní prostor větší než malá terasa nebo balkon, ale místa v něm stejně není nazbyt, skvělým řešením může být kombinace zahradní sestavy s malou zahradní sedací soupravou. Nebo můžete zvolit dvě středně velké sedací soupravy sestávající z 3místné pohovky, zahradního stolu a několika zahradních křesel, případně dvě menší pohovky a zahradní stůl:

    Pokud vás nedostatek místa netrápí, můžete volit naprosto podle své chuti a bez omezení. Problém ale může být místo vůbec „zaplnit" a zachovat sjednocený vzhled prostoru. Dobrou volbu představuje velká zahradní sestava s rohovou pohovkou: 

    Pokud máte o svých venkovních prostorách velmi jasnou představu, máte také možnost si sestavit vlastní set nábytku z jednotlivých kusů, jako jsou zahradní křesla nebo stoly. 

    Nebo si můžete vytvořit sestavu přesně podle svých představ díky modulovým zahradním sestavám. Nejlepší tipy a triky jsme pro vás shrnuli v tomto článku: https://jysk.cz/inspiration/pruvodce-modularni-zahradni-souprava 

    2. Materiál a údržba

    Pro mnoho lidí, zvlášť pro ty, kteří si léto spojují hlavně s dlouhými línými dny plnými odpočinku, je ideální zahradní sestava, kterou téměř není třeba udržovat. 

    Většina sestav má rám z umělého dřeva, tvrdého dřeva, ratanu nebo kovu, například hliníku. Všechny tyto materiály jsou téměř bezúdržbové a voděodolné, snadno je omyjete vodou a čisticím prostředkem. 

    Zahradní sestavy z kovu, umělého dřeva a tvrdého dřeva 

    Zahradní sestavy ze dřeva nebo kovu často mají moderní a jednoduchý vzhled - styl, který se často perfektně doplňuje s nově postavenými domovy. Nezapomínejte ale na to, že různé typy dřeva mají různé vlastnosti a nároky na údržbu. Ideální typ dřeva pro venkovní použití je týk. Je pevný, odolný a díky přirozeně vysokému obsahu oleje snadno odolá dešti i slunci. Ať už jej budete olejovat, nebo ne, s věkem získává krásnou patinu.  

    Na druhou stranu kovy jako hliník nebo galvanizovaná ocel si rok za rokem zachovávají svůj nadčasový vzhled. Jsou silné, odolné, s opravdu dlouhou výdrží a nenáročné na údržbu - nečistoty stačí prostě smýt a otřít. 

    Zahradní sestavy z umělého ratanu

    Ratanové zahradní sestavy se vyrábí v různých barvách - včetně černé, šedé a přírodní - a z různě spleteného proutí. Jak barva, tak způsob spletení má vliv na konečný vzhled sestavy. Ratanové zahradní sestavy se svým stylem hodí pro romantiky, navozují pocit nostalgie, ale zároveň terasu krásně zútulní. Umělá varianta ratanu je lehká a odolná povětrnostním vlivům, takže s nábytkem můžete snadno manipulovat. 

    Různé typy polstrů

    Polstry na zahradní sestavy se vyrábí v různých barvách a provedeních. Můžete je využít pro úpravu výšky sedadel i abyste své sestavě dodali stylový prvek.  

    Některé polstry nejsou odolné vůči vodě nebo vlhkosti, proto je třeba je chránit před deštěm a na chladnější období zazimovat. Jiné jsou z rychleschnoucích materiálů a můžou být krátkodobě vystavené dešti. Během několika hodin v závislosti na větru a teplotě vyschnou. A konečně existují také zahradní sestavy do každého počasí, které mají polstry vytvořené na to, aby odolaly povětrnostním vlivům. Není třeba je speciálně ukládat ani na zimu. 

    3. Správný design  

    Pohodlí je důležité, ale stejně tak i styl! Opravdu věříme tomu, že zahradní nábytek by měl navozovat stejný pocit útulna, jaký cítíte i doma. Pohodlné pohovky a křesla máme uvnitř, tak proč tento luxus nepřenést i ven. 

    Styl vzniká kombinací materiálů, tvarů, barev, drobných detailů i vašich osobních preferencí. Pokud máte rádi retro vzhled, skvělou volbou bude série UGILT. Pokud dáváte přednost modernímu designu, prohlédněte si sérii VONGE. Nebo byste rádi něco úplně jiného? Projděte si naši nabídku a vyberte si zahradní sestavu přesně podle svého vkusu. 

    Styl a pocit pohodlí jsou individuální. Pokud ještě pořád váháte, kterou zahradní sestavu si vybrat, zkuste ji sladit se svým interiérovým nábytkem. Útulnost vašeho domova i venkovních prostor tak povýšíte na další úroveň. 

    4. Praktické náležitosti

    Nezapomínejte na detaily, které vám venkovní život trochu usnadní. Pokud s nábytkem často manipulujete, zvolte lehkou variantu. Pokud chcete na zahradní sestavě jak odpočívat, tak ji využívat pro společná jídla, vyberte si sestavu se stolem s nastavitelnou výškou. A pokud se chcete rychle dostat k polstrům, dětským hračkám nebo zahradním dekoracím a lucernám, zvolte variantu s úložným prostorem. 

    Výběr té pravé zahradní sestavy není jednoduchý a musíte před ním zvážit své prostorové možnosti, preferovaný materiál a styl, ale správná zahradní sestava zútulní vaše venkovní prostory na mnoho let. 

    Objevit více

    Průvodce: Vyberte si ten pravý zahradní slunečník pro vás

    Průvodce: Vyberte si ten pravý zahradní slunečník pro vás

    Průvodce: Vyberte si ten pravý úložný box

    Průvodce: Vyberte si ten pravý úložný box

    Průvodce: Výběr ideálního zahradního stolu

    Průvodce: Výběr ideálního zahradního stolu

    Průvodce: modulární zahradní souprava

    Průvodce: modulární zahradní souprava