Balkon se zahradním křeslem, lavicí a barovým stolkem

Jak si zařídit balkón nebo malou terasu

Pravda o létě je taková, že si jej každý užívá po svém. Ať už máte prostornou zahradu nebo malou terasu, chytré kousky zahradního nábytku pomůžou proměnit váš venkovní prostor z nevýrazného do útulného.

Pomocí našich 5 tipů, jak zařídit vaši malou terasu nebo balkon, můžete vytvořit příjemný prostor, který je ideální pro vychutnání si letních chvil.

1. Zvolte multifunkční nábytek

Když je prostor omezený, je dobré využít nábytek různými způsoby. Například stolička může fungovat jako místo k sezení nebo jako malý stolek.


Dalším dobrým kouskem multifunkčního nábytku je zahradní lavice. Použijte jí jako 2-3 místa k sezení, jako kombinované místo k sezení a odkládací stolek nebo jako pohodlné a prostorné místo k sezení, kde si můžete i zvednout nohy.

Velkou výhodou malých venkovních prostor je, že v nich snadno vytvoříte útulnou atmosféru. Vneste hygge na balkón pomocí rostlin a luceren.

 
Na lavičce můžete ráno třeba i posnídat.

2. zvažte, jak využíváte svůj balkon

Přemýšlejte o tom, jak většinu času využíváte svůj venkovní prostor. Je třeba se soustředit na to nejdůležitější. Kdybyste měli prostornou terasu, našlo by se dost místa pro sedací soupravu, zahradní sestavu a možná i ohniště.

Jenže to není vaše realita a proto doporučujeme zvážit, jak prostor využíváte. Zvete rádi přátele na večeři? Preferujete relax u skvělé knížky a sklenky vína? Nebo toužíte po vlastních bylinkách a zelenině? Všechny tři scénáře jsou reálné na většině balkonů – ale ne současně.


Kombinací lavice a křesla vytvoříte místo k sezení pro 3-4 osoby a zároveň velmi pohodlné řešení, když jste sami.

Toužíte po útulné letní atmosféře na svém balkóně? Nakupte si spoustu rostlin, které poskytnou stín a přidejte na zahradní židle a lavici dekorační polštáře a plédy – super pohodlné a super útulné.

3. nezapomeňte na funkční řešení pro úložný prostor

Barový vozík je flexibilním řešením pro balkón. Snadno se přemisťuje a lze jej použít jako stůl na občerstvení nebo si z něj můžete vytvořit malou zahrádku na několika úrovních s rostlinami různých velikostí.


Barový vozík lze také použít jako úložný prostor pro maličkosti, které denně na balkóně používáte, jako je nádobí, opalovací krém, knihy nebo konvička.


Dalším dobrým řešením pro skladování je lavice s vestavěným úložným prostorem.

4. Vytvořte zelenou oázu

Pořiďte na svůj balkon květináče naplněné bujnými rostlinami. Vytvoříte tak dojem zahrady, kterou jste vždy chtěli. Přidejte trochu bylinek, aby váš balkon voněl tak dobře, jak vypadá.

Garden planter with green plant placed on wooden bench


Útulné a trendy atmosféry docílíte pomocí květináčů v různých tvarech a barvách. Nezapomeňte na rostliny a barevné květiny.

 

Košíky jsou nejen chytré pro ukládání dekoračních polštářů a koberečků, ale mohou také sloužit jako květináče se skvělou strukturou a krásnými barvami. Nezapomeňte do nich vložit misku.

5. Ještě útulnější díky textilu

Chcete, aby váš balkon nebo malá terasa působily stejně útulně jako zbytek vašeho bytu? Vezměte si příklad ze svého interiéru a získejte inspiraci, jak dodat svému balkónu osobní nádech.

Lounge chair with orange quilted blanket


Podívejte se na všechny různé textilie, které máte v obývacím pokoji, např. plédy, dekorační polštáře, koberečky a měkký pohodlný nábytek a vytvořte podobný styl ve vašem venkovním prostoru a budete mít problém odejít.

Balcony with wood floor and two cushions in green and beige

 

Objevit více

Průvodce: Vyberte si ten pravý úložný box

Průvodce: Vyberte si ten pravý úložný box

Průvodce: Výběr ideálního zahradního stolu

Průvodce: Výběr ideálního zahradního stolu

Průvodce: modulární zahradní souprava

Průvodce: modulární zahradní souprava

Průvodce: Jak vybrat tu pravou zahradní židli nebo křeslo

Průvodce: Jak vybrat tu pravou zahradní židli nebo křeslo